Alkoholiton elämäntapa kasvoi liikeideaksi

huhti 12, 2022

Laura Wathén ja Katri Ylinen loivat päihteettömyyden ympärille someyhteisön ja podcastin. Nyt he kasvattavat ilmiötä oman yrityksen kautta.

Kulunut kevät on ollut Laura Wathénille, 30, ja Katri Yliselle, 31, yhtä juhlaa. Ensin kaksikko järjesti helsinkiläisellä Kuudes linja -klubilla Sober Furious -tapahtuman, joka myytiin heti loppuun. Sen jälkeen naisten Ylelle tuottama Darravapaana-podcast palkittiin Audioland Awardsien hyvinvointi-, kasvu- ja terveys -kategoriassa Vuoden podcastina.

Suurin ihme on tapahtunut keskustelukulttuurissa: Wathén ja Ylinen ovat onnistuneet käsittelemään absolutismia niin, ettei se kuulosta terveysviranomaisten kuivalta saarnalta.

Laura ja Katri tietävät, mistä puhuvat. Molemmat lopettivat alkoholin käytön vuosia sitten.

– Huomasimme, että päihteettömyyteen suhtaudutaan yhä aika yksipuolisesti. Alkoholi on ollut niin tiivis osa suomalaista kulttuuria, että jos et mene siihen mukaan, sinua pidetään tylsänä ilonpilaajana, Laura luonnehtii.

Kun Laura ja Katri perustivat Darravapaa-tilinsä Instagramiin, he halusivat luoda yhteisön samanhenkiselle yleisölle. Ryhmä onkin syntynyt tarpeeseen: tilillä on jo 22 500 seuraajaa, ja Yle Areenan Darravapaana-podcast on löytänyt uskollisen kuulijakuntansa.

Nykyään Lauralla ja Katrilla on myös yhteinen yritys, Darravapaa Oy.

– Ymmärsimme, että jos haluamme oikeasti saada jotain konkreettista aikaan, meidän pitää panostaa tähän tosissaan. Kyllä se silti vaati meiltäkin sulattelua, että myös alkoholittomuus voi olla bisnesidea, Katri myöntää.


Saako arvopohjainen yritys menestyä?

Katri Ylinen ja Laura Wathén.

Katri Ylinen ja Laura Wathén kahvila Outrunissa.

Darravapaa Oy:n toiminta on vahvasti arvopohjaista yrittämistä. Katrin ja Lauran tavoitteena on vaikuttaa suomalaiseen päihdekeskusteluun ja edistää kansanterveyttä, mutta myös kasvattaa oman yrityksen liikevaihtoa. Se on aiheuttanut kritiikkiä.

– Twitterissä jotkut ihmiset ovat arvostelleet meitä siitä, että tienaamme päihteettömillä arvoilla. Se tuntuu omituiselta: aivan kuin yrittäminen pohjautuisi aina vain ahneisiin markkinointistrategioihin ja rahan takomiseen. Arvostelijoiden mielestä meidän pitäisi tehdä tätä pyyteettömästi ilmaiseksi. Vaikka tämä onkin lähtenyt harrastuksesta, haluamme tehdä tätä työksemme.

Lukemattomia ilmaisia työtunteja naiset ovatkin Darravapaan eteen käyttäneet, eikä muhkeita osinkoja ole vielä näköpiirissä. Katri työskentelee päätoimisesti yrityksessä, Lauralla on yhä osa-aikainen päivätyö markkinointi- ja viestintäalan firmassa. Haaveena on saada Darravapaalle omat toimitilat ja palkata yritykseen työntekijöitä.

– Tavoitteemme on, että Darravapaa on sober curious -liikkeen ykkösnimi koulutusten ja tapahtumien järjestäjänä. Haluamme muuttaa suomalaista työelämäkulttuuria ja kalenterivuoden perinteisiä juhlia niin, että niissä voisi olla hauskaa ilman alkoholiakin.

NewCo Helsingin yritysneuvonta on ollut Lauralle ja Katrille iso apu varsinkin yrittäjyyden kulurakenteeseen ja velvollisuuksiin tutustuessa.

– Eläkemaksut olivat meille aluksi aivan hepreaa. Suurin pelkomme oli, että joudumme heti velkavankeuteen tai teemme vahingossa veropetoksen. Yritysneuvoja osasi rauhoitella ja antaa konkreettisia vinkkejä, kuten kehotuksen satsata hyvään kirjanpitäjään, Katri muistelee.


Yritystoimintaa arvot edellä

NewCo Helsingin yritysneuvoja Maria Korpisalo näkee Katrin ja Lauran liikeideassa potentiaalia menestystarinaksi, sillä vastaavalle konseptille ei ole tällä hetkellä juurikaan kilpailua.

– Lauralla ja Katrilla oli olemassa jo ennen yrityksen perustamista valtava sosiaalisen median verkosto, sekä valmiiksi hiottu brändi, jota he osaavat uskottavasti markkinoida.

Darravapaan tavoin moni yritys korostaa nykyään arvojaan: koko liikeidea voi pohjautua esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

– Yhä useampi yrittäjä haluaa olla ratkaisemassa yhteiskunnallisia haasteita ja tehdä samalla arvojensa mukaista, merkityksellistä liiketoimintaa. Tämä saatetaan virheellisesti mieltää hyväntekeväisyydeksi ja siitä vastuullisessa yrittämisessä ei ole kyse. Yritystoiminta on aina taloudellista toimintaa.

Korpisalo muistuttaa, että vastuullisen ja yhteiskunnallisen yrityksen tavoitteena on harjoittaa sekä kannattavaa liiketoimintaa että tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle.

Maria Korpisalo

Yritysneuvoja Maria Korpisalo.

– Yrityksen taloudesta on pidettävä hyvää huolta, jotta pystytään edistämään haluttua, positiivista muutosta. Kannattava liiketoiminta ei ole ristiriidassa yhteiskunnallisen hyvinvoinnin luomiseen vaan päinvastoin. Liiketoiminnan kasvaessa vaikuttavuuskin kasvaa.

– On hienoa, että erityisesti nuoret haluavat vaikuttaa työnsä kautta laajemmin ja näkevät, että omalla toiminnalla on tärkeä merkitys.


Tukea yrittäjyyteen

NewCo Helsingin yritysneuvojat tarjoavat luottamuksellista yritysneuvontaa yrityksen perustamiseen, aloittelevan liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Tutustu maksuttomiin yritysneuvontapalveluihimme ja koulutuksiin tapahtumakalenterissamme.

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...