Capoeira on Magno Lopesille intohimo ja työ

syys 30, 2022

Voivatko yhdistys ja yritys elää rinnakkain toisiaan tukien? Suomen Capoeiraliittoa ja saman alan yritystä pyörittävä Magno Lopes uskoo näin.

Leveästi hymyilevä mies pyörii villisti ilmassa ja heittää ihailtavan hallittuja voltteja. Välillä Magno Lopes seisoo yhden käden varassa ja kimpoaa sitten takaisin jaloilleen. Vuosisatoja vanha afrobrasilialainen capoeira on yhdistelmä tanssia, kamppailua ja akrobatiaa. Magno innostui lajista jo 24 vuotta sitten asuessaan vielä Brasilian Salvador da Bahiassa.

– Capoeirassa yhdistyvät kokonaisvaltainen liikkuminen ja sosiaaliset taidot. Lajin terveyshyötyjä on maailmalla tutkittukin: capoeira vahvistaa luita ja lihaksia, kehittää tasapainoa ja pitää kehon notkeana. Minua opettanut mestari on nyt 75-vuotias ja yhä loistavassa kunnossa, Magno kertoo.

38-vuotias Lopes on asunut Suomessa vuodesta 2017 ja perustanut Suomen Capoeiraliiton, jolla hän haluaa tehdä monipuolista lajia tunnetummaksi. Clips Academia Europa -yrityksensä kautta Magno puolestaan myy capoeiratunteja yksityisille oppilaille ja yrityksille.

– Päätavoitteeni on edistää liiton kautta brasilialaista kulttuuria ja capoeiraa Suomessa, mutta uskon, että se myös lisää uskottavuuttani yrittäjänä. Minähän antaisin capoeira-tunteja vaikka ilmaiseksi, mutta elantoakin on mietittävä.

Magno johdattaa helsinkiläisiä lajin pariin tiistaisin ja torstaisin Pikku Huopalahden Viiri-leikkipuistossa. Talvella tunnit siirtyvät alueen nuorisotaloon ja Terassitaloon.

– Parasta capoeirassa on, että sitä voivat harrastaa kaikenikäiset vauvasta vaariin. Kun perusliikkeet oppii, niitä voi varioida ja improvisoida oman tason mukaan.

Magno Lopes

Magno Lopes.

Yhdistyskin voi perustaa yrityksen

Liiketoimintansa kirkastamiseen Magno Lopes on hyödyntänyt NewCo Helsingin maksutonta palvelua: yritysneuvoja Anu Oksanen on auttanut häntä kohderyhmän määrittelyssä, markkinoinnin suunnittelussa ja hinnoittelussa.

– Suomen yrityskulttuuri oli minulle aluksi vierasta, enkä ymmärtänyt ensin, mitä kaikkia velvollisuuksia ja oikeuksia minulle kuuluu. Anu on ollut tärkeä tuki käytännön asioiden hahmottamisessa. Olen saanut yritysneuvonnasta konkreettisia vinkkejä liiketoiminnan tehostamiseen ja esimerkiksi starttirahan hakemiseen, Lopes kiittää.

Anu Oksanen on huomannut, että kannattavan liiketoimintamallin löytäminen on usein haastavaa kantasuomalaisillekin silloin, kun yritys on syntynyt vaikka harrastustoiminnan tai muun vapaa-ajan intohimon kautta.

– Varsinkin luovilla aloilla monet yrittäjät kokevat usein työnsä hinnoittelun hankalaksi. Magnokin on kehittänyt ammattitaitoa capoeirassa yli kaksikymmentä vuotta. Ei sitä tarvitse ilmaiseksi jakaa, vaan omasta osaamisesta on oikeus pyytää kunnon hinta, Oksanen sanoo.

Lopes on vahvistanut asiantuntemustaan perustamassaan Suomen Capoeiraliitossa. Anu Oksanen kannustaa muitakin yhdistyksiä ja säätiöitä tutkimaan liiketoimintamahdollisuuksia. Hän ottaa esimerkiksi urheiluseurat, jotka hankkivat osan rahoituksestaan vaikka omistamastaan tanssilavasta ja sen liiketoiminnasta.

– Liiketoiminnan tulot mahdollistavat yhdistyksen kehittämisen, josta molemmat hyötyvät. Toiminta rakentuu näin vakaammalle pohjalle, jolloin pystytään tavoittelemaan laajempia kohderyhmiä.

Sitkeää työtä tavoitteiden eteen

Magnon unelmana on perustaa brasilialaisen kulttuurin keskus, joka voisi edistää Latinalaisen Amerikan tunnettuutta Suomessa. Kulttuuritapahtumien valmistelun Lopes on jo käynnistänyt: 7-9. lokakuuta Espoon Helinä Rautavaara -museossa järjestetään naisten kansainvälinen capoeira -teemaviikonloppu.

Capoeira-kilpailua Lopes kaavailee Helsinkiin jo ensi vuodeksi.

– Haluaisin nähdä enemmän yhteistyötä Suomen capoeira-koulujen ja -opettajien välillä, sillä uskon, että hyötyisimme siitä kaikki. Capoeirasta voisi olla iloa myös lapsi- ja nuorisotyössä, sillä se kehittää sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta.

Ideoita Lopesilla on paljon, mutta hän tunnistaa myös realiteetit: ensin yrityksen liiketoiminta pitää saada kannattavaksi. Palveluvalikoimaansa vahvistaakseen hän opiskelee parhaillaan personal traineriksi.

– Step by step, yksi askel kerrallaan lähemmäksi tavoitteita. Tärkeintä on oikea asenne.

Tukea yrittäjyyteen

NewCo Helsingin yritysneuvojat tarjoavat luottamuksellista yritysneuvontaa yrityksen perustamiseen, aloittelevan liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Tutustu maksuttomiin yritysneuvontapalveluihimme ja koulutuksiin tapahtumakalenterissamme.

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...