Enfucen kulttuurissa vain muutos on pysyvää

helmi 11, 2021

Nopeasti kasvanut finanssiteknologia-alan startup Enfuce vei ensimmäisenä maailmassa kortti- ja maksamisalustan julkiseen pilveen. Yrityksessä arvot ohjaavat päivittäistä tekemistä – Think Big on niistä yksi.

Pankkimaailmassa mittavan uran tehnyt Monika Liikamaa suoritti vuonna 2014 työnsä ohessa Executive MBA -jatko-opintoja ja kirjasi ylös tavoitteensa. Kahden vuoden kuluttua hän olisi yrittäjä tai toimitusjohtaja – tai molempia. Tavoite toteutui, kun vuonna 2016 Liikamaa perusti neljän entisen kollegansa kanssa Enfucen, joka vei ensimmäisenä maailmassa kortti- ja maksamisalustan julkiseen pilveen. Enfucella on Finanssivalvonnan hyväksyntä sekä globaali PCI DSS -sertifikaatti.

– Olemme rakentaneet yritystä alusta lähtien globaaliin skaalautumiseen. Uskon, että jos on riittävän isot tavoitteet ja unelmat, niin ei jää nysväämään pieniä päätöksiä, sanoo Enfucen toimitusjohtaja Monika Liikamaa.

Enfuce on neljässä vuodessa kasvanut viidestä perustajajäsenestä 60 työntekijään, ja yhtiöllä on toimistot Espoossa sekä Ahvenanmaalla. Henkilöstö edustaa kymmentä eri kansallisuutta ja pääkielenä käytetään englantia. Liikamaan mukaan yksi menestyksen salaisuuksista on, että perustajaviisikko kävi alussa asiat läpi pohjamutia myöten.

– Sovimme, mikä on meidän omistajatahtomme, millaista yhtiötä haluamme rakentaa ja mitä emme halua. Vaikeiden päätösten äärellä ei ole tarvinnut kokoontua kyselemään ja pohtimaan. Suunta on ollut aina kirkas.

– Olemme kaikki hyvin erilaisia, mikä on vahvuus. Tämä on kuin viiden hengen avioliitto. Tosin meillä taitaa olla avioehtoa tiukemmat osakassopimukset, nauraa Liikamaa.

NewCo Helsingissä muun muassa startup-kumppanuuksista vastaava Henrik Keinonen vahvistaa, että diversiteetti on yksi hyvän startup-tiimin ominaisuuksista.

– Heterogeeninen tiimi kannustaa luovaan tekemiseen ja ajatteluun. Riskinottokykyä tarvitaan ja perustajajäsenillä pitäisi olla myös osaamista toimialasta.

Helsinki hellii startup-yrityksiä

Monika Liikamaa

Monika Liikamaa kehuu Helsinkiä hyväksi paikaksi yrittää: tukea on saatavilla ja toimitiloja sekä rahoitusta löytyy. Yksi toive lähtee maamme viranomaisille.

– Kun ulkomaalaisella työntekijällä on työpaikka valmiina Suomessa, byrokratia täytyy tehdä helpommaksi ja nopeammaksi. Esimerkiksi työluvan saamisessa kestää aivan liian kauan.

Enfucen toimitusjohtaja kannustaa aloittavia yrittäjiä hyödyntämään tarjolla olevan avun sen sijaan, että oppisi kaiken kantapään kautta. Apua saa, kun uskaltaa kysyä.

NewCo Helsingin Henrik Keinosen mukaan Helsinki on startupeille erittäin houkutteleva ja se sijoittuu globaalisti viiden kiinnostavimman kaupungin kärkeen.

– Helsinki on portti eurooppalaisiin ja aasialaisiin asiakkaisiin. Kaupunki tarjoaa myös erinomaisen alustan ICT-tuotteiden ja -palveluiden pilotointiin, sillä kansalaiset ovat valveutuneita digitaalisten laitteiden käytössä. Näin kompaktissa kaupungissa kaikki tuntevat toisensa ja voit lähestyä oikeastaan ketä tahansa. Jopa vartissa ja kävellen.

– Startup-yrittäjän kannattaa aloittaa NewCo Helsingin maksuttomista palveluista. Voimme sparrata bisnesideaa, mistä on usein merkittävää hyötyä. Yrittäjä voi myös hyödyntää NewCo Acceleratoria, joka kiihdyttää ideoita ja tekee introja rahoittajien suuntaan, kertoo Keinonen.

Finanssiteknologia-alan startup-yritystä perustavalle Monika Liikamaa haluaa antaa yhden neuvon.

– Regulaatio kannattaa nähdä mahdollistajana. Näen aivan liikaa porukkaa, joka miettii, miten voisi selvitä minimillä ja välttää jotain toimilupia. Jos homma lähteekin lentoon eikä esimerkiksi tietoturva ole kuosissa, niin sen jälkeen et enää ikinä tee töitä alalla. Regulaatio suojelee myös sinua itseäsi ja kasvattaa yrityksen arvoa.

Asiakkaat tuovat uskottavuutta

Startup-yrityksen alkuvaiheen haasteista Monika Liikamaa nostaa esiin asiakkaisiin liittyvän paradoksin.

– Uudella yrityksellä ei vielä ole asiakkaita. Toisaalta potentiaaliset asiakkaat haluavat nähdä, että yrityksellä on asiakkaita ennen kuin uskaltavat valita sen. Onneksi saimme nopeasti merkittäviä asiakkuuksia, jotka toivat uskottavuutta.

Toinen haaste liittyy yrityksen kasvuun ja irti päästämiseen.

– Alussa tiesin kaikesta kaiken ja jengi tottui siihen, että minulta oli helppo kysyä. Yrityksen kasvaessa itsestä alkaa muodostua pullonkaula. On pitänyt opetella päästämään irti, delegoimaan ja vastuuttamaan systemaattisesti, kertoo Liikamaa.

– Meillä on aina aivan liikaa tekemistä, mutta niin pitää ollakin. Sellaisessa kulttuurissa ihmisiä täytyy johtaa ja kuunnella tarkasti, että he jaksavat. Siinä vaiheessa, kun meillä on sopivasti tekemistä, jotain on mennyt pahasti pieleen ja alamäki on alkamassa.

Enfuce on haluttu työnantaja ja toimitusjohtaja laskee sen isoimpien saavutusten joukkoon.

– Meille tulee paljon avoimia hakemuksia ja kun laitetaan paikka auki, niin saadaan parisataa hakemusta. Ihmiset suosittelevat meitä ja se tarkoittaa, että teemme jotain oikein.

Startup-yrittäjyys on antanut Monika Liikamaalle paljon enemmän kuin ottanut. Isoista haasteista motivoituva Liikamaa paljastaa hetken, jolloin hän voi vähän hellittää.

– Kun olemme listautuneet pörssiin tai yhtiön liikevaihto on 600 miljoonaa. Toisaalta olen kuullut paljon tarinoita, että kun yrittäjä höllää, niin käy huonosti. Eli taidan jatkaa täysillä senkin jälkeen, hän toteaa.

Kuvat: Enfuce

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...