Laura Malmivaaralle monipuolisuus on yrittäjyyden elinehto

maalis 25, 2022

Yli kymmenen vuotta yrittäjänä työskennellyt Laura Malmivaara sukkuloi sujuvasti näyttelijän, valokuvaajan ja kirjailijan ammattien välillä. Kulttuurialan ammattilainen haluaa kasvattaa liikevaihtoaan.

Tätä haastattelua tehdessä Laura Malmivaara löhöilee verkkarit jalassa kotisohvallaan.

– Tässä kiteytyy yrittäjyyden ihanuus: saan päättää itse oman työaikani ja työtehtäväni. Viikonpäivillä ei ole oikeastaan merkitystä. Voin tehdä hyvin töitä viikonloppuna ja ottaa iisimmin arkena, Laura kuvailee.

Vapauden mahdollistaa laaja-alainen työnkuva. Moni tuntee Laura Malmivaaran parhaiten näyttelijänä, mutta viime vuosina suurin osa Lauran liikevaihdosta on muodostunut valokuvauksesta.  Alaa hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa jo ennen näyttelijäksi kouluttautumistaan.

– Näyttelijän työ on tulojen kannalta epävarmempaa. Valokuvauskeikat tuovat turvaa, mutta ennen kaikkea koen, että kaikki työni tukevat toinen toisiaan.

Valokuvaajana Laura on profiloitunut erityisesti vahvoihin muotokuviin. Töitään hän markkinoi muun muassa Instagramissa, mutta parhaiten toimii viidakkorumpu. Lauran asiakkaat suosittelevat häntä mielellään omille tuttavilleen.

– Välillä olen istunut maskissa jotain roolia varten, kun puheeksi on tullut vieruskaverin kanssa, että hän tarvitsisi uusia promokuvia itsestään. Töitä voi tulla yllättäviä reittejä pitkin, kun suhtautuu asioihin ennakkoluulottomasti.

Parasta mainosta omalle työlle on laatu, josta Laura haluaa pitää kiinni.

– Joskus hinnoittelu on vaikeaa, kun asiakkaina on ystäviä ja tuttuja kollegoja, mutta jotkut rajat on silti pidettävä. Kuvauksia varten on tehtävä kuitenkin ennakkovalmisteluja, ja myös kuvien jälkikäsittelyyn menee aikaa.

Verkostoituminen kannattaa aina

Laura Malmivaara

Laura Malmivaara. Kuva: Antti Rintala

Viime vuonna Laura teki jälleen uuden aluevaltauksen, kun hänen esikoisromaaninsa Vaiti ilmestyi. Parhaillaan hän työstää seuraavaa kirjaansa ja tv-käsikirjoitusta. Kustannuspuolella äänikirjat ovat uusi iso bisnes, joka on työllistänyt Malmivaaraakin.

– Olen huomannut, että kun uskaltaa astua epämukavuusalueelle, sitä kautta poikii usein jotain uutta.

Yhtä tärkeää on verkostoitua muiden kulttuurialan yrittäjien kanssa ja ylläpitää kannustavaa ilmapiiriä. Lauralle tärkeää henkistä tukea ovat tuoneet tutut valokuvaajat, joiden kanssa hän jakaa yhteisen studiotilan.

– Sparrailemme toinen toisiamme. Ammatillisen itsetunnon kannalta on tärkeää, että lähellä on kollegoja, jotka antavat palautetta ja saavat sinut näkemään vahvuutesi.

Yrityksensä liikevaihtoa Laura haluaisi kasvattaa edelleen. Tukena osakeyhtiön perustamisessa oli aikoinaan oma isä, joka on työskennellyt yrittäjänä koko ikänsä.

– Olen saanut isältä paljon arvokasta tietoa, mutta vieläkin poden välillä epävarmuutta siitä, olenko osannut hyödyntää kaikki verovähennykset. Sijoittaminenkin on alkanut kiinnostaa.

Vienti kasvuun luovalla ajattelulla

Yritysneuvoja Anu Oksanen on pannut ilolla merkille, että kulttuurin ja luovien alojen ammattilaiset suunnittelevat pääkaupunkiseudulla liiketoimintaansa entistä tavoitteellisemmin. He hyödyntävät NewCo Helsingin koulutus- ja neuvontapalveluja jo yritystä perustaessaan.

– Enää luovien alojen yrittäjät eivät ajattele, että kaupallisuus tappaisi luovuuden. Päinvastoin: oman osaamisen tuotteistaminen kannattavasti mahdollistaa taiteellisten intohimojen vapaamman toteuttamisen. Molemmat tukevat toisiaan, Oksanen sanoo.

Hän uskoo, että luovien alojen tekijöillä on paljon osaamista ja näkemyksiä, joista muukin yritysmaailma voisi ottaa opikseen.

– Suomessa onkin parhaillaan käynnissä Creative Business Finland -ohjelma, jossa luovaa ajattelua hyödynnetään yritysten viennin kasvattamiseksi. Tulevaisuuden suurin kasvupotentiaali nähdään nimenomaan luovassa taloudessa.

Laura Malmivaaraa Oksanen pitää hyvänä esimerkkinä kulttuurialan monipuolisesta toimijasta, joka on ymmärtänyt verkostoitumisen merkityksen. Myös NewCo Helsingin yhtenä tavoitteena on edesauttaa yrittäjien välisiä kohtaamisia ja innostaa yhteistyöhön. Osaamista jakamalla synnytetään uusia innovaatioita, tuotteita ja palveluita.

– Meille on tulossa toukokuussa luovien alojen tekijöiden verkostoitumistilaisuus mielenkiintoisen puhujan kera. Kunhan päivä varmistuu, tiedotamme siitä NewCo Helsingin nettisivuilla.

Tukea yrittäjyyteen

NewCo Helsingin yritysneuvojat tarjoavat luottamuksellista yritysneuvontaa yrityksen perustamiseen, aloittelevan liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Tutustu maksuttomiin yritysneuvontapalveluihimme ja koulutuksiin tapahtumakalenterissamme.

Kuva: Sanna Lehto

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...