Mahdollisuus onnelliseen vanhuuteen

syys 9, 2021

Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu työllistää eläkeläisiä ja tarjoaa seuraa yksinäisille vanhuksille. Yrityksen tarina sai alkunsa, kun sen perustaja Mirka Saarinen ei löytänyt seuraa yksinäisyyttä kokevalle papalleen.

Kun toimitusjohtaja Mirka Saarinen perusti yrityksensä Seuranan, hän tuli luoneeksi kokonaan uuden toimialan Suomeen. Kaikki alkoi lupauksesta, jonka Saarinen oli tehnyt omalle papalleen.

– Sanoin aina papalleni, että haluaisin tehdä hänelle onnellisen vanhuuden.

Vanhuus ei kuitenkaan vaikuttanut onnelliselta, kun pappa joutui hoivakotiin ja tunsi olonsa yksinäiseksi sukulaisten yhteydenpidosta huolimatta. Saarinen käänsi kivet ja kannot löytääkseen tahon, joka järjestää vanhuksille seuraa.

– Etsin papalleni vertaistukea: eläkkeellä olevaa ihmistä, joka osaisi olla läsnä ja kuunnella. Ja joka myös kertoisi papan voinnista meille kaukana asuville omaisille.

Mirka Saarista jäi vaivaamaan, kun vanhuksille seuraa järjestävää toimijaa ei löytynyt. Hän lähti opiskelemaan gerontologiaa oman työnsä ohessa, ja muutaman vuoden kypsyttelyn jälkeen vahvistui päätös vanhusseurapalveluyrityksen perustamisesta. Syntyi Seurana, jonka missiona on onnellinen vanhuus.

Työntekijöiden keski-ikä on 67 vuotta

Mirka Saarinen uskoi vahvasti liikeideaansa vanhusseurapalvelusta ja päätti olla kuuntelematta epäilijöitä. Neuvoista huolimatta hän piti päänsä eikä ottanut siivous- ja sairaanhoitopalveluita mukaan konseptiinsa.

– Kiitin kommenteista ja sanoin, että niistä huolimatta aion kokeilla. Lähdin liikkeelle kevyesti ja tein kaiken itse. Vietin päivät pitkät omien vanhusasiakkaideni kanssa. Se oli tärkeää, koska tällaista palvelua ei ollut vielä olemassa. Aina asiakkaan luota lähtiessäni mietin, olinko saanut läsnäolon sekä merkityksellisyyden tunteen aikaiseksi.

Pitkään yritysjohtajana työskennellyt Saarinen oli kokenut tuotteistaja. Hän tiesi, miten laadukkaat ja toimivat tuotteet rakennetaan.

– Päätin, että en tee tästä rakettitiedettä. Palkkaan seuralaisiksi eläkeläisiä, jotka käyvät aina saman vanhuksen tai muistisairaan luona tiettynä viikonpäivänä tiettyyn aikaan. Yhdessäolon tulee olla kiireetöntä ja seuralaiselta lähtee aina kuulumiset vanhuksen omaiselle. Haluamme olla tosi läpinäkyviä ja teemme myös aina palautekyselyn.

Nyt lähes viisi vuotta perustamisen jälkeen Seuranalla on noin 70 työntekijää. Seuralaisten keski-ikä on 67 vuotta ja he saavat itse valita, minkä verran haluavat tehdä töitä.

– Suomi on täynnä hyväkuntoisia eläkeläisiä, jotka haluavat tehdä vielä töitä. Vanhin seuralaisemme on 84-vuotias ja nuorin 55 vuotta.

Suomen paras työpaikka

Mirka Saarinen

Mirka Saarinen

Tänä keväänä Seurana sai tunnustuksen, josta Mirka Saarinen on erityisen ylpeä – etenkin kun korona-aika on heittänyt omat haasteensa yrityksen toimintaan. Seurana valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi pienten yritysten sarjassa Great Place to Work -auditoinnissa.

– 100 % työntekijöistämme sanoi, että tämä on kokonaisuudessaan todella hyvä työpaikka. Saimme kiitosta esimerkiksi avoimesta, selkeästä ja läpinäkyvästä viestinnästä sekä yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Mirka Saarinen iloitsee siitä, että Seurana on onnistunut luomaan positiivisuuden kehän: niin vanhus, omainen kuin seuralainenkin ovat tyytyväisiä. Se näkyy konkreettisella tavalla seuralaisten lähettämissä kuulumisissa ja omaisten kiitoksissa.

– Iso onnistuminen on tietysti myös se, että olemme luoneet yhden toimialan Suomeen. Ladun raivaaminen ja tällaisen toimialan tekeminen on tapahtunut hitaasti. Tietoisuuden levittäminen on ollut suurin haaste.

Yrittäjyyttä suunnittelevia Mirka Saarinen kannustaa pitämään kiinni omasta visiostaan, jos siihen uskoo vahvasti. Vastuu on loppujen lopuksi aina yrittäjällä itsellään. Hän muistuttaa myös, että onnistuminen vaatii valtavan määrän työtä.

– Tulee päiviä, jolloin yrittäjä kaipaa palkkatöitä ja kunnon kesälomaa. Itseäni motivoi yrittämisessä se, että saan olla pioneeri ja pystyn näyttämään, että onnellista vanhuutta on mahdollista tehdä.

Seuranan tuote ja palvelut ovat kunnossa, mutta Mirka Saarisen mukaan yritys on vielä alkutekijöissään. Ensimmäinen iso tavoite on saavutettu sitten, kun 3000 vanhusta on saanut oman seuralaisen. Myös sen jälkeen työsarkaa riittää, sillä Suomessa arvioidaan olevan 400 000 yksinäistä vanhusta.

Yhdeksän askelta yrittäjäksi

  1. Tutustu verkosta löytyviin yrittäjyysoppaisiin.
  2. Osallistu NewCo Helsingin yrittäjyysinfoon.
  3. Ota yhteyttä NewCo Helsingin henkilökohtaiseen yritysneuvontaan.
  4. Laadi liiketoimintasuunnitelma ja tee laskelmat.
  5. Tee markkinointisuunnitelma.
  6. Hanki rahoitus.
  7. Hae starttirahaa.
  8. Perusta yritys.
  9. Hanki kirjanpitäjä.

Lisää uutisia

Rakkaudesta ranskalaiseen leivontaan

Ranskalainen Maxime Kellia toteutti pitkäaikaisen haaveensa omasta leipomosta ja kahvilasta. Yrittäjä iloitsee siitä, että voi tarjota töitä myös muille. Croissant, pain au chocolat, baguette… Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Le Grenier -leipomokahvilan vitriini on...

Vaikuttajat yhdistivät voimansa

Finanssialalla uraa tehnyt Jessica Rantala perusti vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen mediatoimisto Content Cornerin yhdessä 13 muun vaikuttajanaisen kanssa. Rantala on pitänyt yli 10 vuoden ajan lifestyleblogia, jossa hän kannustaa sijoittamiseen ja...

Enemmän hyvinvointia, vähemmän pönötystä

Cuckoo syntyi satunnaisesta jumppatuokiosta. Kasvuyrittäjä uskoo hyvinvointibisneksen kansainvälisiin mahdollisuuksiin eikä pelkää riskien ottamista. Työhyvinvoinnin alalla toimiva Cuckoo kasvaa vauhdilla. Vaikka vauhti ja tavoitteet ovat kovia, toimitusjohtaja Veera...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!