Missiona maapallon pelastaminen

huhti 22, 2021

Kaupungistuminen on globaali trendi, jonka aiheuttamiin haasteisiin Zero Gravity tarjoaa ratkaisuja. Ympäristötietoisuuden kasvu tarjoaa yhä enemmän mahdollisuuksia smart & clean -alan startupeille.

Ilmaston lämpenemisen seurauksena maapallomme on ennennäkemättömän kriisin keskellä. Smart cities & cleantech -sateenvarjon alle keskittyvillä toimialoilla kehitetään ratkaisuja, joilla voidaan saada aikaan merkittäviä muutoksia ympäristön hyväksi.

– Ala kasvaa ilahduttavaa tahtia. Ympäristötietoisuuden myötä yhä useampi yrittäjä haluaa kehittää resursseja säästäviä tai päästöjä vähentäviä ratkaisuja, kertoo NewCo Helsingin Smart & Clean -kasvuyritysneuvoja Joni Lehto.

– Päästökauppa sekä muu sääntely päästöjen vähentämiseksi ja kuluttajien preferenssi ympäristöystävällisille ratkaisuille ovat tukeneet myös potentiaalisten asiakkaiden kiinnostusta.

Yksi ilmastonmuutosta vastaan taistelevista yrityksistä on Zero Gravity, joka auttaa kehittämään älykkäämpiä ja ekologisempia kaupunkeja satelliittien keräämän datan avulla. Sillä pystytään esimerkiksi tarkastelemaan kaupungeissa tapahtuvia muutoksia, maankäyttöä ja viheralueiden kehitystä sekä osoittamaan vaikka energiatuotantolaitoksille sopivia paikkoja.

– Satelliittidata mahdollistaa parempien ja ekologisesti kestävämpien päätösten tekemisen. Voimme monitoroida maapallon tilannetta ja havaita muutoksia maalla, merellä, ilmakehässä tai ilmastossa. Satelliittidatan avulla on mahdollista myös ennustaa tulevaisuutta, sanoo Zero Gravityn perustaja ja toimitusjohtaja Olga Bodet.

Verkostoidu myös oman kuplan ulkopuolella

Olga Bodet kertoo, että hackathonit ovat vahvistaneet uskoa omaan liikeideaan ja auttaneet pääsemään sisään alan startupien ekosysteemiin. Zero Gravityn meriittilistalta löytyvät esimerkiksi voitot Europan avaruusjärjestön ja Ilmatieteen laitoksen järjestämissä hackathoneissa.

– Hackathonit ovat toimineet erinomaisesti ideoiden pöyhimiseen ja uusien toimijoiden esille nostamiseen. Niissä saa arvokasta kokemusta yhdessä työskentelystä ja ihmiset pääsevät tapaamaan toisiaan, vahvistaa Joni Lehto.

Niin Bodet kuin Lehto korostavat verkostojen merkitystä startup-yrityksen matkalla. Yrittäjän kannattaa mennä rohkeasti oman kuplansa ulkopuolelle ja tavata ihmisiä myös muilta aloilta. Lehto yhdistää työkseen korporaatioita, sijoittajia ja startupeja.

– Hautomot ja kiihdyttämöt ovat hyviä paikkoja löytää kontakteja. Euroopan avaruusjärjestön ohjelmaan pääseminen on avannut meille uusia ovia, kertoo Olga Bodet.

Tiimin jäseniä etsivän kannattaa osallistua NewCo Helsingin järjestämiin In Search of Team Members -tilaisuuksiin. Niissä startup-yrittäjyydestä kiinnostuneita autetaan kohtaamaan toisiaan. Joni Lehdon mukaan noin joka kolmas tapahtumaan osallistunut kertoo löytäneensä relevantteja kontakteja.

Myyntityö on jalkatyötä

Olga Bodet esiintymislavalla.

Joni Lehdon mukaan moni menestynyt startup-yrittäjä käynnistää yritystoiminnan päivätyönsä ohella. Näin teki myös Olga Bodet.

– Minulla on tohtorin tutkinto fysiikasta ja työskentelin datatieteilijänä toisessa yrityksessä, mutta halusin varmistuksen rahoitukselle ennen irtisanoutumista. En halunnut hypätä tyhjän päälle.

– Yksi Zero Gravityn menestystekijöistä on pitkä ja laaja kokemus. Juuremme ovat tutkimuksessa ja tuotekehityksessä sekä avaruuteen liittyvässä datateknologiassa. Ydintiimillämme on vahva tieteellinen tausta. Olemme työskennelleet vuosia useissa Euroopan maissa ohjelmistokehityksen sekä datatieteen parissa ja onnistuneet rakentamaan vahvan verkoston alan toimijoiden kanssa.

Olga Bodet tietää miten turhauttavalta tuntuu, kun ensimmäistä asiakasta ei löydy.

– Täytyy mennä vain sitkeästi eteenpäin. Meille oli iso onnistuminen, kun saimme ensimmäiseksi asiakkaaksi Tampereen kaupungin ja sen jälkeen tuli muita. Teknologia ei yksin riitä, vaan se täytyy kuvata ymmärrettävästi.

– Äärimmäisen harvoin asiakas tulee hakemaan tuotteen kädestä. Myyntityö on tehtävä usein jalkatyönä, mikä saattaa yllättää digitaaliset startupit. Toinen yllätys on se, kuinka paljon aikaa liikevaihdon kehitys vie, muistuttaa Joni Lehto.

Kunnianhimoa, realismia ja toteutuskykyä

Aloittavan startup-yrityksen kannattaa tutustua Business Finlandin Tempo-rahoitukseen, jota voi hakea vauhdittamaan yrityksen kansainvälistä kasvua.

– Yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun lähdetään hakemaan satojen tuhansien rahoitusta, pitää pystyä vakuuttamaan ammattisijoittajia. Sijoittaja arvioi oman alatuntemuksensa perusteella, onko yrityksen menestykselle riittävät kantimet. Yritys tarvitsee yhdistelmän kunnianhimoa, realismia ja toteutuskykyä, summaa Joni Lehto.

Yritykset hakevat apua niin liiketoiminnan kehittämiseen rahoituskelpoiseksi kuin rahoitusneuvotteluihin valmistautumiseen. NewCo Helsingin Lehto vinkkaa, että startupin kyky kommunikoida yhteiskunnalle hyödyllisiä vaikutuksia auttaa rahoituksen saamisessa tietyiltä sijoittajilta.

– Vaikuttavuussijoittaminen on kokonaisrahoituksesta vielä pieni, mutta koko ajan kasvava osa. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on oleellinen kriteeri joillekin enkelisijoittajille, rahastoille ja sijoittajaryhmille, sanoo Lehto.

Joni Lehdon mukaan smart & clean -ala kehittyy vauhdikkaasti ja päästövähenemätavoitteiden ansiosta tulee todennäköisesti kehittymään vielä pitkään.

– Vuonna 2050 kaksi kolmasosaa maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Kaupungit ovat valmiita ottamaan vastaan apua ja uusia innovaatioita. Meillä on kädet täynnä töitä, mutta tavoittelemme yrityksellemme luonnollista kasvua, sanoo Olga Bodet.

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...