Rakkaudella tehtyä raakamakkaraa

syys 23, 2021

Unkarilaiselle Ferenc Vilisicsille sanottiin, että suomalaiset eivät osta raakamakkaroita. Hän ei uskonut vaan perusti raakamakkaroita valmistavan yrityksen, joka tunnetaan korkeasta laadusta.

Helsingin Punavuoressa sijaitsee niin mielenkiintoisen näköinen puoti, että sinne on pakko kurkistaa. Sisällä asiakasta tervehtii ystävällisesti omistaja, unkarilainen Ferenc Vilisics. Hänen yrityksensä Feri’s Sausages on vuodesta 2015 lähtien valmistanut raakamakkaroita Helsingissä.

Mutta miten ihmeessä tutkijana Helsingin yliopistossa työskennellyt ympäristötieteiden tohtori päätyi yrittäjäksi ja artesaanimakkaroiden valmistajaksi?

– Uusia tutkimusapurahoja ei enää myönnetty, ja jäin työttömäksi. Tein jonkin aikaa töitä viheralueiden hoitajana ja kehittelin samalla ajatusta omasta yrityksestä.

Ferenc Vilisics on aina suhtautunut intohimoisesti ruokaan. Itsetehtyjen makkaroiden suosio Ravintolapäivänä oli niin valtaisa, että hän päätti rakentaa yritystoimintansa niiden ympärille.

– Sain TE-toimistossa erityisen lämpimän vastaanoton, kun kerroin haluavani työllistää itseni yrittäjänä. Siellä opastettiin myös yrityksen perustamisessa ja starttirahan hakemisessa. Kävin lisäksi yrittäjyyteen liittyvissä koulutuksissa, muistelee Vilisics.


Laadusta ei tingitä

Ferenc Vilisics

Ferenc Vilisics

Kun Ferenc Vilisics kartoitti raakamakkaroiden markkinapotentiaalia Suomessa, palaute ei ollut kovin rohkaisevaa.

– Minulle sanottiin, että suomalaiset eivät ymmärrä raakamakkaroiden päälle eivätkä he pidä mausteisesta ruoasta. En lannistunut, koska omassa kuplassani palaute oli täysin päinvastaista. Ihmiset ostivat makkaroitani ja halusivat lisää. Olin itsekin vakuuttunut tuotteestani.

Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO toi Ferenc Vilisicsin raakamakkarat laajemmin Uudellamaalla asuvien kuluttajien tietoisuuteen. Vilisics kertoo ylpeänä olleensa yksi REKOn ensimmäisistä lähiruokatuottajista. Nyt makkaroita löytyy jo useista kaupoista, ja yritys työllistää kolme ihmistä täyspäiväisesti sekä yhden osa-aikaisesti.

– Yrittäjyys on vaatinut sisua ja uhrauksia, erityisesti aikaa. Olen oppinut tekemällä. Työttömyyden kokeneena tuntuu erityisen hienolta, kun pystyy tarjoamaan töitä muille ihmisille. Jos voisin palata ajassa taaksepäin, investoisin työntekijään jo varhaisemmassa vaiheessa. Se vapauttaa omaa aikaa liiketoiminnan kehittämiseen.

Ferenc Vilisics etsii parhaillaan isompia tuotantotiloja ja raakamakkarabisnekseen uskovia sijoittajia. Suunnitelmissa on koko Suomen, Baltian ja Ruotsin valloittaminen. Kaksi asiaa kuitenkin on ja pysyy.

– En koskaan tingi laadusta. Makkarani tehdään käsityönä aina tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Haluan mieluummin nostaa tasoa, kuin lähteä mukaan hintakilpailuun. Yrityksellä tulee myös aina olemaan vähän huumoria mukana tekemisessä ja kasvot: parrakas unkarilaismies, johon asiakkaat saavat halutessaan yhteyden henkilökohtaisesti.

Arvokasta apua yrittäjälle

Ferenc Vilisics

Ferenc Vilisics

NewCo Helsingin yritysneuvonnan asiakkaista 38 % on maahanmuuttajataustaisia. Johtava asiantuntija Toivo Utson mukaan he kohtaavat usein haasteita rahoituksen saamisessa ja toimitilojen hankkimisessa.

– Yleisimpiä syitä ovat vakuuden tai takaajan puuttuminen, lyhyt pankkihistoria tai pysyvän oleskeluluvan puuttuminen. Lomakkeiden ja hakemusten täyttäminen saattaa myös olla vaikeaa, sillä viralliset asiakirjat vaaditaan yleensä suomeksi tai ruotsiksi, kertoo Utso.

Toivo Utso kannustaa ottamaan yhteyttä oman paikkakunnan uusyrityskeskukseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Se antaa hyvät eväät yrittämiseen ja voi säästää aloittavan yrittäjän monelta turhalta murheelta.

– Asiat tehdään väärässä järjestyksessä, jos ensin laitetaan yritys rekisteriin ja sen jälkeen mietitään, mitä aletaan tehdä ja miten hankitaan asiakkaita. Pahimmassa tapauksessa ostetaan toimiva yritys tai liiketoiminta ja vasta sitten tullaan yritysneuvontaan kysymään neuvoa.

Uusyrityskeskuksesta saa matalalla kynnyksellä apua yrityksen perustamisen kiemuroihin, starttirahan hakemiseen, liiketoimintasuunnitelman tekemiseen, markkinointiin ja moneen muuhun aloittavaa yrittäjää askarruttavaan asiaan.

– Netistä löytyy kattavia yrittäjyysoppaita eri kielillä, ja Helsingissä voi käydä kuuntelemassa yrittäjyysinfon suomen kielen lisäksi englanniksi, viroksi, venäjäksi sekä arabiaksi, sanoo Utso.

Ferenc Vilisics antaa omiin kokemuksiinsa perustuen kaksi neuvoa maahanmuuttajataustaiselle yrittäjälle.

– Opiskele suomen kieltä niin, että osaat ainakin perusasiat. Asiakkaat arvostavat sitä, että yrität puhua heidän kieltään. Opettele tuntemaan suomalaista kulttuuria ja suomalaisille tärkeitä asioita. Sinun täytyy tietää, mitä esimerkiksi joulu, mämmi ja sima merkitsevät suomalaisille. Kulttuurin ymmärtäminen auttaa sinua myös liiketoiminnassasi.

Tukea yrittäjyyteen

NewCo Helsingin yritysneuvojat tarjoavat luottamuksellista yritysneuvontaa yrityksen perustamiseen, aloittelevan liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Tutustu maksuttomiin yritysneuvontapalveluihimme.

Lisää uutisia

Enemmän hyvinvointia, vähemmän pönötystä

Cuckoo syntyi satunnaisesta jumppatuokiosta. Kasvuyrittäjä uskoo hyvinvointibisneksen kansainvälisiin mahdollisuuksiin eikä pelkää riskien ottamista. Työhyvinvoinnin alalla toimiva Cuckoo kasvaa vauhdilla. Vaikka vauhti ja tavoitteet ovat kovia, toimitusjohtaja Veera...

Suorahakualan uudistaja tähtää markkinajohtajaksi

Pia Kantola nauttii työstään kasvavan yrityksen toimitusjohtajana. Hän kannustaa yrittäjiä rohkeuteen kasvun askeleiden ottamisessa. Neljä vuotta sitten Pia Kantola marssi erityisen innoissaan tapaamaan kahta entistä kollegaansa. Rekrytointialalla uraa tehneet...

Mahdollisuus onnelliseen vanhuuteen

Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu työllistää eläkeläisiä ja tarjoaa seuraa yksinäisille vanhuksille. Yrityksen tarina sai alkunsa, kun sen perustaja Mirka Saarinen ei löytänyt seuraa yksinäisyyttä kokevalle papalleen. Kun toimitusjohtaja Mirka Saarinen perusti...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!