Rakkaudesta ranskalaiseen leivontaan

joulu 9, 2021

Ranskalainen Maxime Kellia toteutti pitkäaikaisen haaveensa omasta leipomosta ja kahvilasta. Yrittäjä iloitsee siitä, että voi tarjota töitä myös muille.

Croissant, pain au chocolat, baguette… Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Le Grenier -leipomokahvilan vitriini on täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä leivonnaisia ja leipiä, joiden maku lennättää ajatukset suoraan Ranskaan. Muutama asiakas poistuu Helsingin syksyiseen aamuun tuoreet patongit kainalossaan.

Vuonna 2020 avatun kahvilan omistaa Pariisista kotoisin oleva leipuri Maxime Kellia yhdessä suomalaisen puolisonsa Minna Pesun kanssa. Kellia on asunut Suomessa yli kymmenen vuotta ja ehtinyt haudutella pitkään ajatusta oman leipomon ja leipomokahvilan perustamisesta.

– Halusin nähdä, miten ajatukseni ranskalaisesta kotikorttelin leipäkaupasta toteutuu Suomessa. Ranskassa leivät ostetaan oman korttelin leipomosta ja tätä paikallisuuden sekä tuoreuden tarjontaa halusin tuoda Helsinkiin, kertoo Maxime Kellia.

Suosio vauhditti liiketoiminnan kasvua

Maxime Kellia

Glorian Ruoka & Viini -lehti palkitsi Maxime Kellian leipomon croissantit vuoden 2021 parhaina.

Pariisilaisleipurille on tärkeää tarjota laadukkaita, perinteisellä ranskalaisella leivontaperinteellä tehtyjä tuotteita mahdollisimman lähellä asiakasta. Lisäaineita ei käytetä ja kaikki tuotteet leivotaan ajan kanssa käsityönä.

– Asiakkaat ovat ottaneet meidät vastaan lämmöllä ja sanoinkuvaamattoman innostuneesti. Helsingissä on selvästi ollut tilausta sille, että kaupunkilaiset voivat noutaa oman tuoreen leivän ja leivonnaiset läheltä. Nykyinen lähiruoan ja artesaanituotannon suosio tukee tätä, sanoo Maxime Kellia.

Kellia leipoi tuotteet aluksi Le Grenier -kahvilassa, mutta tila kävi nopeasti pieneksi. Tuotantoon keskittyvä Le Moulin -leipomo sijaitsee nyt Herttoniemessä ja tehokas pariskunta on ehtinyt avata myös kaksi uutta kahvilaa. Café de la Gare Huopalahti tarjoaa ranskalaisia herkkuja sekä tunnelmaa Huopalahden aseman vieressä ja Café de la Librairie Aleksanterinkadulla.

Maxime Kelliaa motivoi yrittäjänä se, että saa tehdä työtä oman näkemyksensä mukaan ja voi nauttia nähdessään tulokset.

– Yrittäjänä vastaan työstäni vain itselleni – ja tietenkin asiakkaille. Parasta on saada tavata leipomokahvilan asiakkaita ja jakaa heidän kanssaan ilo ja tietämykseni leivistä sekä leivonnasta ylipäätään. Vakituisten asiakkaiden tapaaminen on minulle suurin ilo ja motivaattori.

– Puolisoni kanssa olemme onnellisia myös siitä, että voimme työllistää muita ihmisiä yrityksemme kautta, sanoo Kellia.

Byrokratia voi yllättää yrittäjän

Le Grenier -leipomokahvila

Le Grenier -leipokahvila Helsingin Meilahdessa.

Yrittäjäpariskunta ei ole hyödyntänyt uusyrittäjille tarjolla olevia palveluita, mutta apua on tullut niin ystäväpiiristä kuin asiakkailta.

– Ystävät auttoivat esimerkiksi kahvilan remontissa. Leipomokahvilan asiakkailta saimme tukea verkkosivuston luomiseen sekä muita hyviä vinkkejä ja kontakteja. Osaava tilitoimisto on ollut myös hyvä tuki. Kaikki onnistumiset perustuvat tiimityöhön ja yhteistyöhön, painottaa Maxime Kellia.

Viranomaisbyrokratia on yllättänyt ranskalaisen Kellian sekä hyvässä että pahassa. Äidinkielenään ranskaa puhuva Kellia osaa myös englantia ja hieman suomea. Hän kokee, että ilman hyvää suomen kielen taitoa eri tahojen kanssa on hankala toimia.

– Sinänsä yllätys ei ollut, että Suomessa on korkea verokanta, kun sitä vertaa esimerkiksi Ranskaan. Toisaalta olemme saaneet myös todella joustavaa ja ennakoivaa neuvontaa viranomaisilta.

Myös NewCo Helsingin johtava asiantuntija Toivo Utson kokemuksen mukaan byrokratia ja päätöksenteon hitaus tulevat usein yllätyksenä maahanmuuttajataustaiselle yrittäjälle.

– Suomalainen verotus saattaa yllättää joko siinä mielessä, ettei se olekaan niin paha kuin on kerrottu tai että se on niin kireä. Eri viranomaisilta voi saada erilaisia vastauksia samasta asiasta, koska eri viranomaisia ohjaa erilainen lainsäädäntö.

Maxime Kellian neuvoo yrittäjyydestä kiinnostuneita maahanmuuttajataustaisia ihmisiä varautumaan siihen, että toimialasta riippuen lupien hankkimiseen voi kulua aikaa ja yllätyksiä tulee aina.

– Hanki hyvin suomea puhuva kumppani, joka tietää tahoja, joista voi kysyä neuvoja ja saada tukea. Varaudu tekemään pitkiä päiviä, aluksi ilman palkkaa. Tärkeintä on, että teet omaa juttuasi sydämellä, se auttaa jaksamaan.

Tukea yrittäjyyteen

NewCo Helsingin yritysneuvojat tarjoavat luottamuksellista yritysneuvontaa yrityksen perustamiseen, aloittelevan liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Tutustu maksuttomiin yritysneuvontapalveluihimme.

Kuvat: Liivia Pallas

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...