Skaalautuvaa salaattibisnestä Stadissa

touko 20, 2021

Pinoa Foods tuottaa ekologista lähiruokaa Helsingissä vertikaaliviljelyä hyödyntäen. Yrityksen menestys on rakennettu ainutlaatuisella tuotteella, yrittäjien vahvalla visiolla, skaalautuvuudella sekä rohkealla verkostoitumisella.

Kun mainostoimistossa työskennellyt ekonomi Patrik Ignatius kertoi perheelleen ja ystävilleen alkavansa viljellä salaattia Helsingissä, reaktiot olivat näkemisen arvoiset. Ignatius ei ollut lainkaan viherpeukalo, mutta häneltä löytyi vahva visio, kaupallinen tausta ja palo yrittäjyyteen.

Vertikaaliviljelyyn keskittyvä yritys Pinoa syntyi vuonna 2018. Toiseksi perustajaksi lähti Ignatiuksen pitkäaikainen ystävä Ralf Holmborg.

– Yritys sai alkunsa aidosta kiinnostuksesta ja harrastuksesta. Näimme, että lehtivihannesten viljely kiihtyy Suomessa. Kuluttajatietoisuus on korkealla tasolla ja läpinäkyvyyden vaatimus kasvaa. Meitä kiinnosti ympäristöystävällisen teknologian kehittäminen kaupunkiviljelyyn, ja näimme potentiaalin vahvan brändin rakentamiseen, kertoo Patrik Ignatius.

Kilpailuetua ainutlaatuisesta tuotteesta

Kasvien taimija.Kaupunkiviljelijäkaksikko sai ensimmäiseksi asiakkaakseen Michelin-tason kokin. Kun toinen vuosi yrittäjinä lähti käyntiin, miehet olivat palvelleet jo sataa ravintolaa Suomessa.

– Otimme alusta alkaen kylmän viileästi puhelimen käteen ja kysyimme, saammeko tulla käymään. Pienessä skaalassa puskaradio ja referenssit toimivat tosi hyvin, muistelee Ignatius.

Yrittäjät keräsivät jatkuvaa palautetta asiakkailtaan ja saivat arvokasta tietoa tuotteiden sekä liiketoiminnan kehittämiseen. Pinoalla oli myös ainutlaatuinen, muista erottuva tuote.

– Toimitimme versot ja yrtit elävinä, mikä moninkertaisti säilyvyyden verrattuna kilpailijoiden tuotteisiin. Suoratoimitusten yhteydessä pääsimme kysymään, mitä ravintolat oikeasti tarvitsevat.

Tänä päivänä Pinoan versot ja yrtit ovat myös kuluttajien saatavilla. Tuotteiden jakelu tapahtuu pääosin Keskon ja HOK-Elannon kautta.

Verkostot vievät eteenpäin

Patrik Ignatius

Patrik Ignatius, toimitusjohtaja, Pinoa Foods

Yrittämisessä Patrik Ignatiusta motivoi oman strategian luominen ja tietynlainen kontrolli. Hän muistuttaa, että yrittäjän arkea ei kannata romantisoida.

– Yrittäjänä voit aidosti päättää, mihin suuntaan viet toimintaasi, mutta se vaatii kovaa työtä. Onnistumiset kumpuavat omasta työpanoksesta, uhrauksista ja energiasta.

Pinoa laitettiin pystyyn omilla säästöillä ja pääomalainoilla. Myöhemmin yritys sai myös julkista rahoitusta ja mukaan saatiin neuvonantajia, jotka investoivat yritykseen.

– Meillä on apuna elintarvikealalla toimivia johdon konsultteja, jotka avaavat ovia ja auttavat meitä kehittämään kilpailustrategiaamme. Neuvonantajiimme kuuluu myös henkilöitä, jotka keskittyvät rahoituksen hakemiseen ja teknologian kehittämiseen, kuvailee Ignatius.

Pinoan toimitusjohtajan mukaan verkostoitumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

– Ota rohkeasti yhteyttä ihmisiin. Hakeudu hautomoon, kiihdyttämöön tai muuhun paikkaan, jossa sinun täytyy puolustaa konseptiasi. Ei ole välttämättä kivaa saada palautetta, mutta yrityksestäsi tulee parempi.

Viljelijästä mahdollistajaksi

Pinoa on kasvanut muutamassa vuodessa niin, että se työllistää nyt neljä täyspäiväistä ja useamman osa-aikaisen työntekijän. Patrik Ignatiuksen mukaan skaalautuvuus on kasvun edellytys.

– Meidän tapauksessamme skaalautuvuus ei synny pelkästään lehtivihannesten kasvattamisesta. Iso osa toiminnastamme on vertikaaliviljelyyn soveltuvan teknologian kehittämistä. Teemme yhteistyötä yhden kansainvälisen teknologiayrityksen kanssa. Mietimme, miten voimme tuotteistaa vertikaaliviljelyyn liittyvää tietoa ja teknologiaa, kuvailee Ignatius

Pinoalle on tärkeää peilata kasvua perusideologiaan ympäristöystävällisyydestä ja hiilijalanjäljen minimoimisesta, joka oli yrityksen perustamisen ytimessä. Patrik Ignatius kertoo Pinoan siirtyvän seuraavien vuosien aikana enemmän mahdollistajaksi.

– Kaupunkiviljely on kasvava trendi varsinkin Pohjoismaissa, ja me haluamme olla mahdollistajina uusille yrittäjille. Uudessa liiketoimintamallissa meillä ei ole enää maantieteellisiä rajoja. Voimme toimia missä päin maailmaa vaan.

– Tärkein saavutuksemme on ollut kuluttajien luottamuksen saaminen. Tuhannet kotitaloudet valitsevat meidän tuotteemme ja käyttävät niitä päivittäin. Olen ylpeä tiimistämme, sanoo Ignatius.


Kiihdyttämöstä tukea startup-yrityksille

NewCo Accelerator tarjoaa pitkäaikaista tukea ja omistautunutta henkilökohtaista valmennusta varhaisen vaiheen startup-yrityksille. Tutustu palveluun ja ota yhteyttä NewCo Acceleratoriin.

Lisää uutisia

Rakkaudesta ranskalaiseen leivontaan

Ranskalainen Maxime Kellia toteutti pitkäaikaisen haaveensa omasta leipomosta ja kahvilasta. Yrittäjä iloitsee siitä, että voi tarjota töitä myös muille. Croissant, pain au chocolat, baguette… Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Le Grenier -leipomokahvilan vitriini on...

Vaikuttajat yhdistivät voimansa

Finanssialalla uraa tehnyt Jessica Rantala perusti vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen mediatoimisto Content Cornerin yhdessä 13 muun vaikuttajanaisen kanssa. Rantala on pitänyt yli 10 vuoden ajan lifestyleblogia, jossa hän kannustaa sijoittamiseen ja...

Enemmän hyvinvointia, vähemmän pönötystä

Cuckoo syntyi satunnaisesta jumppatuokiosta. Kasvuyrittäjä uskoo hyvinvointibisneksen kansainvälisiin mahdollisuuksiin eikä pelkää riskien ottamista. Työhyvinvoinnin alalla toimiva Cuckoo kasvaa vauhdilla. Vaikka vauhti ja tavoitteet ovat kovia, toimitusjohtaja Veera...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!