Tämä tarina on tosi – liiketoimintaa tarinallisuudesta

syys 28, 2020

Tarinallisuus on vahva trendi. Yhä useampi yritys markkinoi itseään ja tuotteitaan tarinoiden kautta. Kolmen humanistin perustama Tositarina tutkii, kaivaa esille ja kiteyttää yrityksen, tuotteen tai palvelun tarinan.

Voisiko humanistien osaamista ja tutkimustoimintaa kaupallistaa, pohdittiin muutama vuosi sitten alan tutkijoiden tapaamisissa Helsingin yliopistossa.  – Kyllä voi, oli keskusteluiden lopputulos. Humanistista tietoa ja tutkimusta pitäisi ehdottomasti hyödyntää yhteiskunnassa aiempaa paremmin.

Siispä kolme humanistia, kulttuuri- ja kaupunkitutkijaa, päätti perustaa yrityksen. Yrityksen tavoitteena olisi luoda yhteys, jota ei ole aiemmin ollut yritysmaailman ja tieteenalan välillä.

– Viime aikoina on herännyt vahva tarinallistamisen kulttuuri. Myös yrityksiä, niiden tuotteita ja palveluita markkinoidaan yhä useammin tarinoiden kautta. Me pystymme osaamisemme kautta etsimään ne oikeat tarinat, tuomaan niihin historiallista perspektiiviä, kiteyttämään tarinan ja tuomaan siihen nykypäivän kokemuksia ja ihmisläheisyyttä, kertoo Pia Olsson, yksi yrityksen perustajista.


Rahoitushaun koulutus osoittautui kullanarvoiseksi

Samaan aikaan Tekes eli nykyinen Business Finland kutsui yliopistoväkeä Tutkimuksesta liiketoimintaa -rahoitushakuun.

– Osallistuimme rahoitushakuun ja siihen kuuluvaan koulutukseen kaksikin kertaa. Vaikka emme lopulta saaneetkaan rahoitusta, osallistuminen oli meille hirveän hyödyllistä, kertoo Terhi Ainiala.

Koulutus auttoi tulevia yrittäjiä kehittämään tutkimus- ja liikeideaa sekä miettimään markkinoiden tarpeita, tulevia tuotteita ja mahdollisia yhteistyökumppaneita. Perusteltua oli myös pohtia, ketkä olisivat perustettavan yrityksen kilpailijoita.

– Saimme myös sparraustukea. Palaute oli kannustavaa, meitä suoraan kehotettiinkin perustamaan yritys. Sanottiin, että tällaiselle on tarvetta. Vaikka tarinallistaminen onkin markkinoinnissa iso ilmiö, näin laajasti tutkimustietoon ja -osaamiseen nojaavia toimijoita ei ole.

Olsson, Ainiala ja Petja Kauppi perustivat yrityksen lokakuussa 2018. Sen nimeksi tuli Tositarina, koska se etsii ja rakentaa tosia, kestäviä tarinoita.


Tositarina rakentaa tarinoita, tarjoaa nimipalvelua ja koulutusta

Kolme yrittäjää katsoo kannettavaa tietokonetta.

Yrityksen keskeiset tuotteet ovat tarinan rakentaminen, nimipalvelut ja koulutus.

– Kaikilla on tarina. Ei tarvitse ajatella, että yritykselläni ei olisi tarinaa tai ettei se olisi riittävän kiinnostava. Jos asiakas on kiinnostunut yrityksestä ja sen tuotteista, häntä yleensä kiinnostaa myös, miksi yrittäjä toimii ja millainen tausta yrityksellä on.

Nimipalvelu lähti siitä, että Terhi Ainiala on erikoistunut nimistöntutkimukseen. Tositarina auttaa toimivan nimen löytämisessä yritykselle, tuotteelle tai palvelulle.

– Koulutuksen kysyntä on kasvanut viime aikoina. Koulutamme aloittelevia tai tietyn alan yrittäjiä ymmärtämään kestävän ydintarinan merkityksen sekä pohtimaan sitä, missä kaikessa sitä voi hyödyntää.

Tositarina pitää myös NewCo Helsingin järjestämän koulutuksen yrittäjille tarinallistamisesta.

– Olimme alkuvuodesta pitämässä luentomuotoista koulutusta, jossa kerrottiin esimerkkejä siitä, millaisia tarinoita yritykset hyödyntävät. Sieltä tuli ehdotus, että järjestettäisiin työpajakoulutusta, jossa osallistujat pääsisivät itse työstämään oman yrityksensä tarinaa.

Koulutus toteutuu etätapahtumana verkossa 1.10. ja koulutukseen voi ilmoittautua täällä: https://www.eventbrite.com/e/sanoita-yrityksesi-tarina-tyopaja-tickets-120374291747


Kolme tärkeää sparraajaa ja paljon verkostoitumista

Kolme yrittäjää poseeraa kameralle.

Yrittäjyys on kaikille kolmelle ainakin toistaiseksi sivutoimista, jokaisella on aikaa vievä päätyö. Olsson ja Ainiala työskentelevät edelleen Helsingin yliopistossa.

– Osaamme jo keskittää tarjontaamme alkuaikoja paremmin. Asiakkaita on riittänyt sopivasti, jotta voimme hoitaa työt hyvin. Itsemme lisäksi työllistämme myös muita humanisteja.

Yrittäjät kiittävät kaikkia niitä, joilta he ovat saaneet käytännön neuvoja ja rohkaisua. Yksi tärkeä taho on aiemmin mainittu Tekes/Business Finland, toinen on Helsingin yliopistossa toimiva Helsinki Innovation Services (HIS), josta saatiin todella hyvä sparraustiimi, kertoo Pia Olsson.

– Tuen löytäminen yliopistoympäristössä ei ole välttämättä aina itsestään selvää varsinkaan meille humanisteille, koska tuotteemme on jokin taito. Yleensä liiketoimintaidean kehittämisen lähtökohta on konkreettinen tuote, jolle haetaan skaalautumista. Kuitenkin humanisteja toimii yrittäjinä enenevissä määrin.

HIS:stä ohjattiin myös Helsingin kaupungin palveluiden pariin. Tulevat yrittäjät osallistuivat NewCo Helsingin koulutukseen yrityksen perustamisesta. Yritysneuvojan luona he kävivät saamassa palautetta liiketoimintasuunnitelmasta ja strategiasta sekä pohtimassa toiminnan kohdistamista ja yritystoiminnan pyörittämistä.

– Saimme yritysneuvojilta konkreettisia neuvoja. Aloittavan yrittäjän on esimerkiksi hankala miettiä, mikä olisi sopiva hinta palvelulle. Halusimme neuvoja myös siitä, voiko yritys toimia ilman yhtään päätoimista yrittäjää, kertoo Ainiala.

Yrityksiä tukevien organisaatioiden palveluiden lisäksi Olsson ja Ainiala korostavat vertaistukea ja verkostoja. – Verkostoituminen on uusille yrittäjille erittäin tärkeää.

Teksti: Anne Penttilä
Kuvat: Sami Heiskanen

Lisää uutisia

Enemmän hyvinvointia, vähemmän pönötystä

Cuckoo syntyi satunnaisesta jumppatuokiosta. Kasvuyrittäjä uskoo hyvinvointibisneksen kansainvälisiin mahdollisuuksiin eikä pelkää riskien ottamista. Työhyvinvoinnin alalla toimiva Cuckoo kasvaa vauhdilla. Vaikka vauhti ja tavoitteet ovat kovia, toimitusjohtaja Veera...

Suorahakualan uudistaja tähtää markkinajohtajaksi

Pia Kantola nauttii työstään kasvavan yrityksen toimitusjohtajana. Hän kannustaa yrittäjiä rohkeuteen kasvun askeleiden ottamisessa. Neljä vuotta sitten Pia Kantola marssi erityisen innoissaan tapaamaan kahta entistä kollegaansa. Rekrytointialalla uraa tehneet...

Rakkaudella tehtyä raakamakkaraa

Unkarilaiselle Ferenc Vilisicsille sanottiin, että suomalaiset eivät osta raakamakkaroita. Hän ei uskonut vaan perusti raakamakkaroita valmistavan yrityksen, joka tunnetaan korkeasta laadusta. Helsingin Punavuoressa sijaitsee niin mielenkiintoisen näköinen puoti, että...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!