Vientituotteesta syntyi globaali perhe

kesä 3, 2021

Suomalaista varhaiskasvatusta maailmalle vievä HEI Schools varmisti keväällä kahden miljoonan euron suuruisen rahoituksen. Maailmalta löytyy jo 15 HEI Schools -päiväkotia, ja yrityksen kasvu jatkuu.

Vuonna 2015 perustettu HEI Schools haluaa, että mahdollisimman moni lapsi ja perhe maailmassa hyötyy korkeatasoisesta varhaiskasvatuksesta. Yritys on kehittänyt siihen skaalautuvan ratkaisun.

– Tarjoamme kumppaneille ympäri maailman lisenssimallin, jonka avulla he voivat perustaa HEI Schools -päiväkodin. Ymmärsimme heti, että emme voi itse pyörittää päiväkoteja, kertoo HEI Schoolsin toimitusjohtaja ja yksi perustajista Milla Kokko.

HEI Schoolsin liiketoiminta rakentuu vankalle tieteelliselle ja pedagogiselle pohjalle. Sen varmistaa Helsingin yliopisto, joka kuuluu yrityksen perustajiin. Konseptin rakentamiseen on panostettu alusta lähtien.

– Suomalainen koulutus on brändi itsessään. Se nähdään maailmalla kiinnostavana ja arvokkaana. Me lähdimme paketoimaan sitä. Olemme olleet tarkkoja siitä, että meillä ei ole irrallista settiä palveluita, vaan teemme konseptia, sanoo Kokko, joka itse on tehnyt aiemmin uraa brändistrategina.

Kasvua seurataan monilla mittareilla

Milla Kokko

Milla Kokko

Milla Kokon mukaan HEI Schoolsin kriittisin onnistuminen oli ensimmäisen päiväkodin avautuminen Baotouhun Pohjois-Kiinaan vuonna 2017.

– Saimme tuotteen ulos, joku käytti sitä ja maksoi siitä. Aloittavalle yrittäjälle olisi tärkeää saada ensimmäinen maksava asiakas niin nopeasti kuin mahdollista, viedä se maaliin ja sitten siirtyä seuraavaan.

Nyt maailmalta löytyy jo 15 HEI Schools -päiväkotia. Niitä on kaikissa maanosissa ja lisäksi 50 päiväkotia käyttää HEI Schoolsin kehittämää digitaalista tuotetta. Yritys on kasvanut vuodesta toiseen.

– Kasvua täytyy seurata monilla mittareilla. Liikevaihdon lisäksi keskeinen mittari on esimerkiksi tuotteen kypsyyden ja kehitysvaiheiden kasvu. Digitaalisen liiketoiminnan avaaminen viime vuonna oli meille paljon merkityksellisempää kasvua kuin se, että liikevaihto olisi kasvanut valtavasti, sanoo Kokko.

Ammattisijoittajien mukaantulon myötä HEI Schoolsin kasvuodotukset ovat jatkossa entistä kovemmat. Yritys on todistanut tuotteen ja palvelun toimivuuden ja pystyy nyt kasvurahoituksen turvin tekemään uusia rekrytointeja ja investoimaan esimerkiksi markkinointiin.


Valitse hyviä ihmisiä ympärillesi

NewCo Helsingin johtava asiantuntija Mia-Stiina Heikkala kehottaa aloittavia yrittäjiä selvittämään Business Finlandin rahoitusmahdollisuudet kuten innovaatiosetelit ja Tempo-rahoituksen. Milla Kokko kiittelee Business Finlandin työkaluja ja sanoo, että vaivannäkö kannattaa.

– Alkuvaiheessa olisi hyvä löytää myös yksi tai kaksi enkelisijoittajaa, joilla on intohimo ja vahva usko siihen, mitä yritys tekee. Kyseessä on siinä vaiheessa niin ison riskin sijoitus, että ilman henkilökohtaista kiinnostusta sijoittajaa on vaikea saada mukaan, sanoo Kokko.

– Pitchaus-dekin täytyy olla valmiina. Enkelisijoittajat haluavat tietää, onko tuotteelle tai palvelulle markkinaa. Heitä kiinnostaa exit-malli ja myös esimerkiksi, miten olet rakentanut kassavirran ja millainen tiimi teillä on. Sijoittajat katsovat tiimin osaamisia, uskottavuutta ja sitoutumista, muistuttaa Mia-Stiina Heikkala.

HEI Schoolsin Milla Kokko näkee tiimin valtavan tärkeänä myös toisesta syystä. Hän vertaa startup-yritystä bändiin.

– Parhaimmillaan tunne on sellainen, että kaikki on mahdollista. Luodaan jotain uutta. Kun ollaan tiiviisti yhdessä ja pistetään kaikki peliin, niin on tärkeää, että niiden ihmisten kanssa on kivaa. Valitse ihmisiä, joiden kanssa voit viettää aikaa muutenkin.

Myös Mia-Stiina Heikkala kannustaa rakentamaan tiimin, jossa on hyvä tehdä töitä.

–Tarvitsemme hyviä ihmisiä ympärillemme. Yhteinen tahtotila tekemiseen ja riittävästi erilaista osaamista. Niihin kannattaa tiimin rakentamisessa kiinnittää huomiota.


Koulutus muuttaa maailmaa

Päiväkodin huone.

Milla Kokko uskoo vahvasti siihen, että koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa. Varhaiskasvatus on siinä erityisessä roolissa, sillä varhaiset vuodet vaikuttavat merkittävästi lapsen kehitykseen.

– Minua motivoi, että saan olla mukana tekemässä muutosta. Olen ylpeä siitä, että olemme pystyneet luomaan suoranaisesti jo 20 työpaikkaa ja välillisesti satoja. Olemme kyenneet rakentamaan jotain, mikä on arvokasta monille ihmisille: päiväkotiyrittäjille, opettajille, lapsille ja perheille, pohtii Kokko.

HEI Schoolsin toimitusjohtaja huokaisee helpotuksesta, että yrittäjäksi lähtiessään ei tiennyt edessä olevista haasteista. Hän iloitsee siitä, että resilienssistä puhutaan aiempaa enemmän.

– Jos lähdet miettimään, mikä kaikki voi mennä vikaan, niin silloin halvaannut. Yrittäjänä niin moni asia tulee menemään pieleen, mutta onneksi et tiedä sitä etukäteen. Resilienssi on kasvuyrittäjän yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Vaikeuksista selviämiseen auttaa kiva porukka ympärillä ja tieto siitä, että oma työ on tärkeää.

HEI Schoolsissa työn merkityksellisyys kumpuaa monesta lähteestä. Milla Kokon on yllättänyt opettajayhteisön, yrittäjien ja vanhempien tarve kuulua kansainväliseen yhteisöön. On syntynyt globaali HEI Family, jonka jäsenet odottavat jo kovasti aikaa, jolloin voidaan taas tavata kasvokkain.


Tukea kasvuyrittäjyyteen

NewCo Helsingin kasvuyritystiimissä palvelemme ”oven avaajina” paikalliseen startup-ekosysteemiin, yhdistäen yrityksesi tarpeet laajaan verkostoomme. Autamme löytämään tarvitsemasi verkostot ja tiedot Helsingistä ja muualta. Tutustu startup-palveluihimme.

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...