Yrittäjien kekseliäisyys kannatteli koronakevään yli

loka 29, 2020

Koronaepidemia sai yrittäjät kehittämään vauhdilla uudenlaisia tuotteita ja palveluita. Niiden avulla moni selvisi pahimmasta, ja nyt katse on jo tulevaisuudessa.

Valokuvaaja Nelli Kivinen tuijotti epäuskoisena tyhjää kalenteriaan. Kaikki kuvauskeikat oli peruttu tulevilta kuukausilta, jotka olivat parasta sesonkiaikaa. Elettiin maaliskuuta, jolloin korona sai koko maailman sekaisin.

Kotimaisista marjoista tehtyihin välipaloihin erikoistunut Bär Bar oli avannut uuden liiketilan Helsingin keskustaan vain muutamaa kuukautta aiemmin, kun yhtäkkiä kadut muuttuivat autioiksi. Yrityksen perustaja Jasmiina Vilpponen pohti kuumeisesti, mitä tehdä varastossa odottaville raaka-aineille ja henkilöstön työvuoroille.

NewCo Helsingin Senior Advisor Timo Suokas kollegoineen näki läheltä yrittäjien hädän, kun puhelimet alkoivat soida ja sähköposti täyttyi pulassa olevien yrittäjien viesteistä.


Karanteenipaketista tuli hitti

Vaikka huoli tulevasta painoi takaraivossa, yrittäjät tarttuivat toimeen. Bär Barissa ideoitiin tempaus, jossa työntekijät kuljettivat kahden päivän ajan ilmaisia smoothien ja marjakulhon sisältäviä karanteenipaketteja asiakkaiden kotiovelle.

– Halusimme piristää ihmisiä, pelastaa muuten hukkaan menevät raaka-aineet ja tarjota henkilöstöllemme mielekästä tekemistä. Teimme nopeasti nettiin tilauslomakkeen ja kehitimme jakelusysteemin. Suosio yllätti meidät täysin, kertoo Jasmiina Vilpponen.

Tempauksesta tuli niin paljon positiivista palautetta, että Bär Bar lanseerasi karanteenipaketista maksullisen version, joka oli myös menestys. Paketin pystyi halutessaan tilaamaan sukulaiselle tai ystävälle ja siihen kuului lahjakortti tulevia ostoksia varten.

– Meillä oli huono ajoitus uuden toimipisteen avaamisessa, mutta liiketoimintamme oli onneksi jo valmiiksi hyvin take away -painotteista. Korona-aika osoitti konkreettisesti kekseliäisyyden, uskalluksen ja ketteryyden merkityksen, sanoo Vilpponen.

Jasmiina Vilpponen

Valokuvaaja teki digiloikan

Kun ihmisiä ei voinut tavata kasvokkain, Nelli Kivinen keksi valokuvausta käsittelevät verkkokurssit. Hän halusi auttaa muita yrittäjiä ottamaan parempia kuvia.

– Julkaisin ensin pienyrittäjän tuotekuvauskurssin. Se otettiin hyvin vastaan, joten jatkoin järjestelmäkamera tutuksi -kurssilla. Tein kurssit nopeasti ja ketterästi, ilman isompaa säätämistä. Kurssit paikkasivat hyvin keikkoja, jotka peruuntuivat koronan takia, kertoo Kivinen.

Suomen positiivisimpana valokuvaajana tunnettu Nelli Kivinen säilytti asenteensa myös kriisin keskellä. Sosiaalisessa mediassa muutenkin aktiivinen yrittäjä järjesti kampanjan, jossa ihmiset julkaisivat kuviaan Nelli-naamari päässä. Naamarit oli tehty uuden studion avajaisiin, jotka jouduttiin epidemian vuoksi perumaan.

– Kriisissä täytyy painaa kaasua eikä jarrua. Olen iloinen, että uskalsin tehdä digiloikan ja sain verkkokurssit käyntiin. Liikevaihtoon tuli lopulta vain hetkellinen pudotus ja nyt ollaan taas viime vuoden vauhdissa. Täytyy uudistua, jotta pärjää, sanoo Kivinen.


Yrittämisen into ei ole kadonnut

NewCo Helsingin Timo Suokkaan mukaan päätoimiset yrittäjät, joilla on kohtalainen liikevaihto, ovat selvinneet koronan aiheuttamista haasteista verrattain hyvin.

– Yrittäjä on lähtökohtaisesti selviytyjätyyppi. Moni on pystynyt jollain lailla muuttumaan, kehittymään ja miettimään, miten tästä eteenpäin. Toiminnan luonne toki vaikuttaa. Palvelualoilla toimivilla yrittäjillä on ollut isoja haasteita.

Timo Suokas uskoo, että viimeistään korona on havahduttanut yrittäjät siihen, että maailmassa tapahtuu isoja ja yllättäviä muutoksia.

– Se on osa yrittäjäriskiä. On ollut hienoa huomata, että kaikesta huolimatta yrittämisen into ei ole kadonnut. Yritysneuvonnan asiakasmäärissä ollaan taas samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Yrittäjät Nelli Kivinen ja Jasmiina Vilpponen jatkavat eteenpäin entistäkin sinnikkäämpinä.

– Bär Bar on kasvuyritys, joka uskoo puhtaiden kotimaisten raaka-aineiden kiinnostavuuteen. Meiltä on tulossa pian uusia tuotteita, ja liikevaihtomme on kasvanut viime vuodesta. Suunnittelemme myös laajentamista Aasiaan. Korona ehkä hidastaa menoa, mutta ei pysäytä sitä, toteaa Jasmiina Vilpponen.

Lisää uutisia

Rakkaudesta ranskalaiseen leivontaan

Ranskalainen Maxime Kellia toteutti pitkäaikaisen haaveensa omasta leipomosta ja kahvilasta. Yrittäjä iloitsee siitä, että voi tarjota töitä myös muille. Croissant, pain au chocolat, baguette… Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Le Grenier -leipomokahvilan vitriini on...

Vaikuttajat yhdistivät voimansa

Finanssialalla uraa tehnyt Jessica Rantala perusti vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen mediatoimisto Content Cornerin yhdessä 13 muun vaikuttajanaisen kanssa. Rantala on pitänyt yli 10 vuoden ajan lifestyleblogia, jossa hän kannustaa sijoittamiseen ja...

Enemmän hyvinvointia, vähemmän pönötystä

Cuckoo syntyi satunnaisesta jumppatuokiosta. Kasvuyrittäjä uskoo hyvinvointibisneksen kansainvälisiin mahdollisuuksiin eikä pelkää riskien ottamista. Työhyvinvoinnin alalla toimiva Cuckoo kasvaa vauhdilla. Vaikka vauhti ja tavoitteet ovat kovia, toimitusjohtaja Veera...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!