Yrittäjyys ei ole pikamatka vaan maraton

maalis 11, 2021

Superplus Games tekee pelejä, joiden ytimessä on sosiaalisuus ja leikkimielinen kilpailu. Pelialaa vie eteenpäin vahva yhteisöllisyys ja toisten auttaminen.

Peliyhtiö Superplus Gamesin toimitusjohtaja Kalle Jylyn ei tarvitse kauan miettiä vastausta kysymykseen, mikä on startup-yrittäjän tärkein ominaisuus.

– Sisukkuus. Kun seinä tulee eteen, on keksittävä keinot, miten siitä päästään läpi.

Sisua on tarvittu myös vuonna 2015 perustetun Superplus Gamesin matkalla hyvässä kasvu- ja skaalaamisvaiheessa olevaksi yhtiöksi, joka on kerännyt 4,6 miljoonan euron kokonaisrahoituksen. Roviolta lähtenyt perustajakolmikko vaelsi ensimmäiset kaksi vuotta synkässä kuolemanlaaksossa.

– Ensimmäinen pelimme teki täyden mahalaskun. Siinä vaiheessa moni yrittäjä olisi luovuttanut, mutta me päätimme jatkaa. Kävimme vaikeita keskusteluita ja mietimme, mitä teimme väärin ja miten voisimme jatkossa toimia paremmin, kertoo Jyly.

Sitkeä työ tuotti tulosta: syntyi peli nimeltä Hills of Steel, jolla on lähes 60 miljoonaa pelaajaa ympäri maailmaa. Yhtiö on julkaissut myös Hills of Steel 2 -pelin ja Brawls of Steel on edennyt koemarkkinointivaihteeseen. Testipelaajilla riittää tekemistä, sillä tänä vuonna he pääsevät vielä kahden uuden pelin pariin.

Ketterä tekeminen minimoi riskejä

Kalle Jyly

Superplus Games haluaa tarjota ihmisille sosiaalisia pelikokemuksia. Kalle Jyly tiimeineen kehittää pelejä, joissa tehdään yhteistyötä ja kilpailu on leikkimielistä.

– Meidän pelejämme voi pelata omien kavereiden kanssa ja löytää myös uusia kavereita. Käytämme termiä playful competition eli kilpailun ei tarvitse olla niin totista. Yhdessä tekemistä ja tiimihenkeä, kuvailee Jyly yrityksen filosofiaa.

Uutta peliä ei hiota täydellisyyteen asti, vaan peli pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti koemarkkinointiin. Näin minimoidaan riskiä, ja pienellä tiimillä pidetään budjetti hallinnassa.

– Alussa on idea pelistä, josta ajattelemme pelaajien tykkäävän. Teemme ketterästi kevyen version pelistä ja testaamme markkinoilla, oliko hypoteesimme oikea vai väärä. Jos homma toimii, jatkamme kehittelyä. Jos olimme väärässä, lopetamme pelin ja teemme jotain muuta, sanoo Kalle Jyly.

– Uudessa projektissa on mukana vain kolme ihmistä. Vasta sitten lähdetään kasvattamaan tiimiä, kun näkyy signaaleja, että peli kiinnostaa. Mitä vähemmän ihmisiä, sitä helpompaa on hallinnoida epävarmuutta ja hakea konseptia. On myös tärkeää mitata mahdollisimman montaa asiaa tuotteen sisällä, jotta voidaan luoda laadukkaampia pelikokemuksia.

Kilpailijoiden menestyminen ei ole itseltä pois

Kalle Jyly

Vaikka kilpailu pelialalla on erittäin kovaa, kulttuuriin kuuluu yhteistyön tekeminen. Kalle Jyly uskoo, että toisen menestyminen ei ole itseltä pois. Pienessä maassa menestys ruokkii menestystä.

– Peliala on siitä uniikki, että kilpailusta huolimatta me tuemme toisiamme. Helsinkiläisten firmojen kanssa tavataan niin usein kuin mahdollista. Keskustelemme, miten menee ja autamme toinen toisiamme. Myös kansainvälisten pelifirmojen kanssa vaihdetaan kokemuksia.

Kalle Jylyn mukaan Supercellin ja Rovion onnistuminen on auttanut kaikkia peliyrityksiä Suomessa, joka on profiloitunut vahvasti yhdeksi pelialan kärkimaaksi.

– Ilman näitä menestystarinoita rahoituksen saaminen Suomeen olisi tällä hetkellä paljon vaikeampaa. Kansainväliset rahoittajat katsovat, että Suomessa osataan tämä ala aika hyvin. Me suomalaiset emme hirveästi paukuttele henkseleitä, mutta tästä asiasta voisi pitää enemmän ääntä.

Rahoitukseen liittyy seikka, jonka Jyly tietää välillä unohtuvan yrittäjiltä.

– Rahoitusta haetaan joskus sillä ajatuksella, että joku tulee ja pelastaa. Se ei toimi, koska rahoittajat haluavat rahoilleen vastinetta ja skaalautuvuutta. On tärkeää näyttää, että on jo jonkin verran myyntiä. Excelin kanssa on helpompi hakea rahoitusta kuin Powerpointin.


Pistä sydän peliin, mutta huolehdi jaksamisesta

Kalle Jyly

Superplus Gamesin toimitusjohtaja puhuu lämpimästi työyhteisöstään, jossa uskotaan välittämiseen. Be a nice person heijastaa yrityksen arvoja.

– Olen ylpeä siitä, millainen tiimi meillä on. Sen kasaamiseen on mennyt pitkä aika. Meillä puhutaan paljon ja autetaan toisiamme. Fiilis on sellainen, että tämä on kuin toinen koti. Pidän kunnia-asiana, että meidän tiimissä kaikki voivat hyvin, sanoo Kalle Jyly.

Startup-yrittäjä muistuttaa, että kukaan ei jaksa työntekoa loputtomiin. Omasta jaksamisesta ja koko elämän tasapainosta täytyy huolehtia.

– Mummon vanhat kolme ohjetta kuulostavat tylsiltä, mutta ne toimivat: Nuku kahdeksan tuntia, harrasta muutaman kerran viikossa liikuntaa ja syö suurin piirtein terveellisesti. Se luo perustan, joka auttaa jaksamaan silloinkin, kun meno on kovaa.

Hektisessä maailmassa haetaan pikaratkaisuja, jotka ovat kaukana Kalle Jylyn ajatusmaailmasta. Hänen mottonsa on: Sinä olet sitä, mitä teet joka päivä.

– Jos ei välitä siitä mitä tekee, niin mitä järkeä on tehdä sitä ylipäänsä. Kun pistää sydämensä peliin, niin työpäivän jälkeen voi katsoa tyytyväisenä peiliin ja olla ylpeä siitä, mitä on tehnyt. Yksi yrittämisen hienouksista on, että se on vaikeaa. Kun siinä onnistuu, niin kokemus tuntuu todella palkitsevalta.

– Kaikki kestävät ja hyvät asiat elämässä vaativat pitkäjänteistä työtä. Oli se sitten yrittäjyys tai joku muu. Yrittäjyys ei ole pikamatka vaan maraton, toteaa Kalle Jyly.

NewCo Helsingin pelialan yritysneuvoja Vesa Raudasojan vinkit:

 • Pohdi tarkkaan, onko pelinkehittäminen sinulle harrastus vai ammatti. Muista, että osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen.
 • Ota selvää erilaisista rahoitusvaihtoehdoista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. NewCo Helsingin yritysneuvonta ja Business Finland ovat hyviä paikkoja aloittaa.
 • Tee realistiset rahoitussuunnitelmat.
 • Sijoittajat tulevat kuvaan vasta myöhemmässä vaiheessa, kun yritykselläsi on jo näyttöjä.
 • Lue sopimukset tarkkaan läpi; myös pieni teksti sivun alaosassa.
 • Liiketoimintamalleja on monenlaisia. Mikä sopii parhaiten juuri sinun tuotteellesi?
 • Käykää perustajatiimin kanssa yrityksen asiat kunnolla läpi niin, että olette samalla sivulla heti alusta lähtien. Käykää suunnitelma aika ajoin uudestaan läpi.
 • Oikeanlainen osaamiseen perustuva roolitus on kriittinen. Älä arvo kaveriporukan kanssa, kuka saa toimitusjohtajan hatun.
 • Peliala on Suomessa poikkeuksellisen yhteisöllinen. Älä jää yksin vaan verkostoidu aktiivisesti ja rohkeasti.
 • Huolehdi, että kassa ei pääse loppumaan.
 • Älä laita kaikkea yhden kortin varaan vaan pyri minimoimaan riskejä.
 • Kehitä projektinhallintataitojasi ja tee realistiset aikataulut.
 • Ota kunnolla selvää markkinoista ja panosta analytiikkaan, josta saat arvokasta tietoa.
 • Älä hio peliä maailman tappiin asti vaan pyri saamaan ulos mahdollisimman nopeasti testijulkaisu (ns. soft launch), josta kerätään palautetta virallista julkaisua varten.
 • Pidä huolta työn ja vapaa-ajan tasapainosta.
 • Pelialan ekosysteemi tukee matkaasi: tukea löytyy yrittäjyyden jokaiseen vaiheeseen. NewCo Helsingin pelialan yritysneuvoja auttaa löytämään räätälöidyn ratkaisun ja oikeat kontaktit juuri sinun tilanteeseesi.
 • Jos yrittäjyys tulee tiensä päähän, niin muista, että pelialan yrittäjät ovat haluttuja työntekijöitä. Aika yrittäjänä ei mene koskaan hukkaan.

Lisää uutisia

Tiina Hakalan yritys valloittaa Suomea glitterillä ja kukkaseppeleillä

Tiina Hakala on kulkenut värikkään yrittäjäpolun Lontoosta ja omasta korumallistosta glittermeikkien kimallukseen. Parhaat liikeideat ovat syntyneet rohkeasti kokeilemalla. Jos olet nähnyt festivaaleilla ja yritystapahtumissa näyttäviä glitter-meikkejä, -tatuointeja...

Hyvät nettiarviot yllättivät itävaltalaiskahvilan

Bernhard Gerlichin Helsingissä pyörittämä The Good Coffee Company on kerännyt asiakkailtaan huippupisteet netissä. Miten se vaikuttaa myyntiin? Eerikinkadulla sijaitsevan The Good Coffee Companyn ovella on vilskettä. Turistipariskunta on saapunut myöhäiselle...