Yrityshautomo vauhdittaa terveysteknologia-alan menestystä

maalis 25, 2021

Health Incubator Helsinki auttaa varhaisen vaiheen startup-yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa ja hankkimaan hyödyllisiä kontakteja sekä rahoitusta. Maculaserilla ja EpiHeartilla on hautomosta hyviä kokemuksia.

Meilahden sairaala-alueella sijaitsevasta Health Incubator Helsingistä kantautuu hienoja uutisia. Terveys- ja lääketeknologia-alan startup-yritysten hautomossa mukana oleva Maculaser on saanut 1,2 miljoonan euron alkuvaiheen rahoituksen sijoittajilta ja EpiHeart puolestaan varmistanut noin 600 000 euron joukkorahoituksen.

– Hautomo tarjoaa aloitteleville terveysalan yrityksille pitkäaikaista tukea, joka räätälöidään kunkin yrityksen tarpeisiin. Autamme esimerkiksi konseptin kehittämisessä, pilotoinnissa, markkinoinnissa ja rahoituksen hankkimisessa. Meillä on laaja verkosto ja yhdistämme toimijoita toisiinsa, kertoo Health Incubator Helsingin vetäjä Christian Lardot.

Vuonna 2020 perustetussa hautomossa liiketoimintaansa kehittää parhaillaan 11 yritystä, joista lähes kaikki ovat yliopistolähtöisiä. Palvelu on yrityksille maksutonta toimitilavuokraa lukuun ottamatta. Uusi hakukierros päättyi 15.3.

– Arvioimme hakuvaiheessa, onko yrityksen innovaatiolle, palvelulle tai tuotteelle kysyntää. Tekeekö yritys jotain uutta tai parantaa olemassa olevia ratkaisuja? Tiimiin liittyvä tärkeä kriteeri on ihmisten omistautuneisuus ja periksiantamattomuus, sanoo Lardot.

Uudenlaisella laserterapialla ehkäistään sokeutumista

Health Incubator Helsingissä mukana oleva Maculaser on kehittänyt ja patentoitunut uudenlaisen laserterapian, jolla pyritään ehkäisemään yleisten verkkokalvosairauksien kuten silmänpohjan ikärappeuman aiheuttamaa sokeutumista.

– Verkkokalvosairaudet aiheuttavat vuosittain 400 miljardin kustannukset terveydenhuoltojärjestelmille maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi kuivaan silmänpohjan ikärappeumaan, josta kärsii yli 100 miljoonaa ihmistä, ei ole tällä hetkellä olemassa hoitoa.  Jos teknologiamme avulla sokeutumista voi viivästyttää tai estää sen kokonaan, vaikutus on massiivinen niin yksilö- kuin yhteiskuntatasolla, kertoo Maculaserin toimitusjohtaja Jani Tirronen.

Jani Tirronen

Maculaserin toimitusjohtaja Jani Tirronen.

Maculaserin hankkima siemenrahoitus turvaa yrityksen toiminnan pariksi seuraavaksi vuodeksi ja mahdollistaa potilaskokeet sekä esimerkiksi nykyisen prototyyppilaitteen kehittämisen kliiniseksi hoitolaitteeksi.

– Rahoituskierroksella saimme hautomosta kontakteja ja sparrausta siihen, millä kulmalla ideaa kannattaa mihinkin suuntaan myydä. Se, että on tullut valituksi hautomoon, tuo jo itsessään lisää uskottavuutta. Työ on kuitenkin tehtävä itse; kukaan ei tee sitä puolestasi, sanoo Tirronen.

– Hautomon yritykset ovat kaikki eri vaiheessa, mutta ratkomme osin samoja asioita. On arvokasta, että voi vaihtaa näkemyksiä muiden tiimien kanssa.

Parempaa hoitoa sydänsairaille

EpiHeart ratkoo sydämen vajaatoimintaan liittyviä ongelmia. Yritys keskittyy ensivaiheessa uuteen, vielä tutkimusvaiheessa olevaan hoitoon, jossa sydänkirurgian yhteydessä potilaan omaa sydänkudosta käytetään terapeuttisen solusiirteen tekemiseen sydämen vajaatoiminnan ehkäisemiseksi.

– Ongelmat ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja ja merkittäviä. Ratkaisullamme on hyvät mahdollisuudet levitä, koska sydänkirurgiaa tehdään kaikkialla samalla tavalla, kertoo EpiHeartin toimitusjohtaja Kai Kronström korostaen samalla, että yhtiö on vielä varhaisessa vaiheessa.

Kai Kronström

EpiHeartin toimitusjohtaja Kai Kronström.

Vaikka Kai Kronströmillä on itsellään pitkä yrittäjätausta ja sen tuoma vankka kokemus, startup on saanut hautomosta paljon irti.

– Tiedonvaihto muiden yritysten kanssa, toimitilat ja keskeinen sijainti sairaala-alueella, pääsy oikeiden ihmisten puheille, luettelee Kronström suurimpia hyötyjä.

Päättyneellä rahoituskierroksella EpiHeart kävi keskusteluja enkeli- ja pääomasijoittajien kanssa. Kiinnostusta löytyi, mutta yhtiö päätyi lopulta joukkorahoitusmalliin. Se mahdollisti osallistumisen myös sijoittajille, jotka eivät normaalisti tämän tyyppisiin yhtiöihin voi sijoittaa.

–Tässä mallissa yksittäiset sijoitukset ovat suhteellisen pieniä, pienimmät alle 1000 euroa. Yhteiskunnan kannalta olisi hyvä, jos sijoitusvarallisuutta ohjautuisi enemmän uutta luoviin yrityksiin. Niihin sisältyy riskiä, mutta esimerkiksi meillä on realistisena tavoitteena luoda parempaa hoitoa sydänsairaille ja samalla merkittävää tuottoa osakkeenomistajille, sanoo Kronström.

Tulevaisuuden ala synnyttää hyvinvointia

Christian Lardot’n mukaan terveysteknologia-alan yrityksille löytyy rahoitusta niin Suomesta kuin ulkomailta. Suomessa toimialan rahoittaminen suuremmilla sijoituksilla on kuitenkin vielä verrattain uutta, mikä tuo haasteita monille terveysalan yrityksille.

– Suomessa on toistaiseksi vähän terveysteknologia-alan sijoittajia, mikä johtuu pääasiassa uusien kasvukelpoisten yritysten pienestä määrästä. Sijoittajilta vaaditaan eri terapia-alueiden ja markkinoiden tuntemusta, jotta he pystyvät arvioimaan innovaation merkitystä, vaikutusta sekä markkinapotentiaalia.

Niin EpiHeart kuin Maculaser tekivät valtavasti töitä alkuvaiheen rahoituksen hankkimiseksi. Millaisia menestystekijöitä toimitusjohtajat tunnistavat yhtiöidensä taustalla?

– Hyvä tutkimus on tärkeä perusta. Lisäksi tarvitaan yhteistä tahtoa ja kunnianhimoa viedä asioita eteenpäin, toteaa Kronström.

– ­Vankka tieteellinen pohja, kunnossa oleva teknologiapuoli, suuri kaupallinen potentiaali, tiimin hitsautuminen yhteen ja alan johtaviin yrityksiin maailmalla luodut yhteydet, sanoo Tirronen.

Christian Lardot muistuttaa, että terveysteknologiasektori on äärimmäisen tärkeä monestakin syystä. Yhteiskunnalle aiheutuu suuria kustannuksia, jos ihmiset eivät voi hyvin.

– Tutkimuslähtöisiä terveysalan yrityksiä perustetaan Suomessa edelleen verrattain vähän. Laadukasta tutkimusta Suomessa tehdään paljon ja siitä syntyy hyviä innovaatioita. On toivottavaa, että näistä innovaatioista syntyisi myös kasvukelpoisia yrityksiä. Näemme, että meillä on tässä selvä rooli ja kun teemme tätä oikein, se synnyttää menestyviä yrityksiä ja sitä kautta hyvinvointia.

Tutustu tarkemmin Health Incubator Helsinkiin:

healthincubatorhelsinki.com

Lisää uutisia

Enemmän hyvinvointia, vähemmän pönötystä

Cuckoo syntyi satunnaisesta jumppatuokiosta. Kasvuyrittäjä uskoo hyvinvointibisneksen kansainvälisiin mahdollisuuksiin eikä pelkää riskien ottamista. Työhyvinvoinnin alalla toimiva Cuckoo kasvaa vauhdilla. Vaikka vauhti ja tavoitteet ovat kovia, toimitusjohtaja Veera...

Suorahakualan uudistaja tähtää markkinajohtajaksi

Pia Kantola nauttii työstään kasvavan yrityksen toimitusjohtajana. Hän kannustaa yrittäjiä rohkeuteen kasvun askeleiden ottamisessa. Neljä vuotta sitten Pia Kantola marssi erityisen innoissaan tapaamaan kahta entistä kollegaansa. Rekrytointialalla uraa tehneet...

Rakkaudella tehtyä raakamakkaraa

Unkarilaiselle Ferenc Vilisicsille sanottiin, että suomalaiset eivät osta raakamakkaroita. Hän ei uskonut vaan perusti raakamakkaroita valmistavan yrityksen, joka tunnetaan korkeasta laadusta. Helsingin Punavuoressa sijaitsee niin mielenkiintoisen näköinen puoti, että...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!