NewCo Helsinki neuvoo yrittäjiä koronatilanteessa

NewCo Helsingin yritys- ja startup-neuvontaa toteutetaan toistaiseksi myös etäyhteydellä. Jos haluat varata ajan yritysneuvontaan (45 tai 90min), voit soittaa numeroon +358 (09) 310 36360 arkisin klo 9-11 tai täyttää ajanvarauslomakkeen tästä. Muina aikoina yhteydenotot: yrityshelsinki@hel.fi tai startup@hel.fi.

Etsitkö tietoa yksinyrittäjän toimintatuesta? Katso Helsingin kaupungin hakuohjeet ja usein kysytyt kysymykset. Kuvallisen version ohjeista voit ladata tästä.

Coronavirus info in other langueges:
Read in English here.
Koroonainfo lühidalt eesti keeles
Краткая информация о коронa ситуации

NewCo Helsingin yritysneuvojat listasivat myös hyödyllisiä linkkejä ja palveluja, joita on tarjolla yrittäjille koronatilanteen tueksi:

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedottaa kaupungin uusista päätöksistä ja suosituksista koronatilanteeseen liittyen. Pormestarin infot ovat katseltavissa Helsinki kanavalla: www.helsinkikanava.fi sekä Facebookissa. Helsinki julkaisee ajankohtaista tietoa koronatilanteesta myös verkkosivuillaan www.hel.fi/koronavirus.

Helsingin kaupunki tarjosi yritysvuokralaisilleen maksuhelpotuksen kolmeksi kuukaudeksi.

Helsingin kaupunki jakaa helsinkiläisille taide- ja kulttuurialan yhteisöille kolmen miljoonan euron arvosta erityisavustuksia koronasta toipumiseen vuosille 2020–2021. Hakuaikaa on 2.10.2020 klo 16:00 asti. Avustukset myönnetään marraskuussa.

Helsingin kaupunki tarjoaa monipuolisia työllisyyspalveluita helsinkiläisille työnhakijoille ja tukee pääkaupunkiseudun työnantajia työllistämisessä Uudenmaan TE-palveluiden ohella.

Suomen Yrittäjät ylläpitää kattavaa Kaikki koronasta yrittäjälle –sivustoa.

Yrittäjillä on myös #ostapieneltä -tukiryhmä Facebookissa.
Pienyrittäjät saavat ryhmässä vertaistuen lisäksi tukea Suomen Yrittäjien lakineuvojalta ja terapeutilta. Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15-20. Koronaviikkojen ajan psykoterapeutti moderoi ryhmää kolme tuntia päivässä.

Elinkeinoelämän keskusliitto suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen ja on muun muassa koonnut sivuilleen varautumisen huoneentaulun.

Suomen Yrityskummien verkosto tarjoaa pk-yrityksille maksutonta tukea taloudellisen tilanteen selkeyttämisessä.

Viranomaisten sivustot

Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut, että PRH:n asiakaskäyntipalvelu suljetaan toistaiseksi, sähköiset palvelut toimivat normaalisti. Asiakaspalvelun puhelinnumero on 029 509 5050 (avoinna ma-pe klo 9.00-16.15), ja sähköiset asiointi- ja tietopalvelut löytyvät prh.fi-sivustolta, kohdasta ”Palvelut netissä”.

Verohallinto on julkaissut sivuillaan päivittyvän uutisen koronatilanteesta. Tähän mennessä on kerrottu muun muassa, että yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä.

Valtiovarainministeriö on kerännyt kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksista vastuualueellaan.

Ruokavirasto on koonnut tietoa tuesta, jonka haku alkoi 18.5.2020, maaseudun yrityksille ja maataloudelle. Väliaikaisen tuen on tarkoitus auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön haut kulttuurin ja taiteen toimijoille suunnattuihin korona-avustuksiin ovat päättyneet toukokuussa 2020.

Työterveyslaitos on koostanut ohjeita työntekijöille ja työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi.

Tuet ja hyvitykset ravitsemisyrityksille

Malli koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta ja joita on mahdollista saada kumpaakin. Haku avautui 5.6.2020.

1 Hyvitys toiminnan rajoittamisesta – Hakuaika on päättynyt 31.8.2020.

2 Tuki uudelleentyöllistämiseen – Hakuaikaa on 31.10.2020 asti.

  • Tukea valmiuteen ja kykyyn työllistää työntekijöitä koronaepidemiaa edeltänyttä tilannetta vastaavalle tasolle toiminnan käynnistyessä rajoitusajan jälkeen.
  • Tukea voidaan kohdentaa myös henkilöstöpalveluyritysten kautta vuokratyönä tai alihankintana hankitun työn maksamiseen.

Tuki myönnetään ja maksetaan yrityksen hakemuksesta jo ennen kuin yritys on tosiasiallisesti maksanut palkan työntekijälle tai laskun henkilöstöpalveluyritykselle. Hakemus on jätettävä viimeistään 31.10.2020. Lisätietoa tuesta ja hakuohjeet KEHA-keskuksen verkkosivuilla.

Talous ja rahoitus

Yritys-Suomi Talousapu –neuvontapalvelu neuvoo ja auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 9-16 numerossa +358 29 502 4880.

Yksinyrittäjä voi hakea kunnalta rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Tuessa on kyse 2000 euron kertakorvauksesta yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Näitä ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Tukea voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet 16.3.–31.8.2020 välillä ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Hakuohjeet: Tukea haetaan siitä kunnasta, jonka yritys on ilmoittanut kotipaikakseen YTJ-rekisterissä. Katso Helsingin kaupungin hakuohjeet.

ELY-keskuksien ja Business Finlandin tukien hakuajat ovat päättyneet 8.6.2020 klo 16.15.

Kustannustuki: Valtiokonttorista haettavan kustannustuen hakuaika on päättynyt 31.8.2020 klo 16.15.

Finnvera on koonnut yhteen kysymyksiä ja vastauksia, miten yritys voi toimia koronaviruksen aiheuttamissa talousvaikeuksissa ja miten Finnveran rahoitusta voi hyödyntää. Lisätietoa Finnveran palveluista poikkeustilanteessa.

Business Finlandin TKI-laina häiriötilanteisiin

Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille.

Rahoitus poikkeaa Business Finlandin normaalista TKI-rahoituksesta siinä, että rahoitusta voidaan myöntää myös pelkästään kotimarkkinoilla toimiville yrityksille, säätiöille ja yhdistyksille, jotka tavoittelevat kehitettävällä ratkaisulla kansallista kilpailuetua.

Tilapäistä lainarahoitusta voi hakea 31.10.2020 asti. Projektien toteutus voi jatkua myös hakuajan päättymisen jälkeen. Tutustu ehtoihin ja lisätietoihin Business Finlandin verkkosivuilla.

Tasekirjailijat ry keräsi tietoa miten selvitä koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista haasteista.

Yrityssaneeraus voi palauttaa yrityksen toimintakyvyn. Lue Asianajotoimisto Lindblad & Co kirjoittama artikkeli.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan on tuli voimaan 8.4.2020 ja on voimassa pidennetysti 31.12.2020 asti.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–31.12.2020. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät.

Lue työ- ja elinkeinoministeriön tiedote (7.4.) aiheesta ja katso myös kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan.

TE-palvelut on koonnut tärkeää tietoa yrittäjille. Katso myös TE-toimiston kuvalliset ohjeet, sillä lain nopean voimaantulon vuoksi ilmoittautumislomaketta ei ehditty muokata ja siinä on vielä kysymyksiä, joihin sinun on vastattava samalla tavoin, kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien.

Voit hakea työmarkkinatukea Kelan asiointipalvelussa. Katso lisätietoja Kelan sivuilta.

Suomen yrittäjäin työttömyyskassa SYT kertoo miten tulee toimia, jos yrittäjä joutuu karanteeniin tai sairastuu, ja milloin ja missä tilanteessa kassa voi maksaa päivärahaa.

Muita hyödyllisiä sivustoja

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut verkkosivuilleen tietoa ja tarjoaa neuvontaa jäsenilleen.

Palvelualojen työnantajat PALTA kokoaa korona-asiaa palvelualojen näkökulmasta omalle sivustolleen.

Taloushallintoliitto kertoo järjestävänsä mahdollisimman moneen koulutukseensa etäyhteyden.

Y-Studio on julkaissut artikkelin, jossa eri alojen yrittäjät kertovat, miten korona vaikuttaa heidän arkeensa.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiitos tilauksesta!

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Thank you!

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiitos tilauksesta!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!