NewCo Helsinki neuvoo yrittäjiä koronatilanteessa

Alueesi korona-apu yrittäjälle -banneri

NewCo Helsingin yritysneuvojat auttavat

NewCo Helsingin yritys- ja startup-neuvontaa toteutetaan toistaiseksi myös etäyhteydellä. Jos haluat varata ajan yritysneuvontaan (45 tai 90min), voit soittaa numeroon +358 (09) 310 36360 arkisin klo 9-11 tai täyttää ajanvarauslomakkeen tästä. Muina aikoina yhteydenotot: yrityshelsinki@hel.fi tai startup@hel.fi.

Coronavirus info in other langueges:
Read coronavirus info in English here.
Koroonainfo lühidalt eesti keeles
Краткая информация о коронa ситуации

Koronainfo arabiaksi.

Yritysneuvojamme listasivat hyödyllisiä linkkejä ja palveluja, joita on tarjolla yrittäjille koronatilanteen tueksi:

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedottaa kaupungin uusista päätöksistä ja suosituksista koronatilanteeseen liittyen. Pormestarin infot ovat katseltavissa Helsinki kanavalla: www.helsinkikanava.fi sekä Facebookissa. Helsinki julkaisee ajankohtaista tietoa koronatilanteesta myös verkkosivuillaan www.hel.fi/koronavirus.

Helsingin kaupunki tarjoaa monipuolisia työllisyyspalveluita helsinkiläisille työnhakijoille ja tukee pääkaupunkiseudun työnantajia työllistämisessä Uudenmaan TE-palveluiden ohella.

Kaikki koronasta yrittäjälle -banneriSuomen Yrittäjät ylläpitää kattavaa Kaikki koronasta yrittäjälle –sivustoa.

Yrittäjillä on myös #ostapieneltä -tukiryhmä Facebookissa.
Pienyrittäjät saavat ryhmässä vertaistuen lisäksi tukea Suomen Yrittäjien lakineuvojalta ja terapeutilta. Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15-20. Koronaviikkojen ajan psykoterapeutti moderoi ryhmää kolme tuntia päivässä.

Elinkeinoelämän keskusliitto suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen ja on muun muassa koonnut sivuilleen varautumisen huoneentaulun.

Suomen Yrityskummien verkosto tarjoaa pk-yrityksille maksutonta tukea taloudellisen tilanteen selkeyttämisessä.

Viranomaisten sivustot

Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut, että PRH:n asiakaskäyntipalvelu suljetaan toistaiseksi, sähköiset palvelut toimivat normaalisti. Asiakaspalvelun puhelinnumero on 029 509 5050 (avoinna ma-pe klo 9.00-16.15), ja sähköiset asiointi- ja tietopalvelut löytyvät prh.fi-sivustolta, kohdasta ”Palvelut netissä”.

Verohallinto on julkaissut sivuillaan päivittyvän uutisen koronatilanteesta. Tähän mennessä on kerrottu muun muassa, että yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä.

Valtiovarainministeriö on kerännyt kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksista vastuualueellaan.

Ruokavirasto on koonnut tietoa tuesta, jonka haku alkoi 18.5.2020, maaseudun yrityksille ja maataloudelle. Väliaikaisen tuen on tarkoitus auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.

Työterveyslaitos on koostanut ohjeita työntekijöille ja työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi.

Talous ja rahoitus

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu neuvoo ja auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 9-16 numerossa +358 29 502 4880.

Kustannustuki: Valtiokonttorista haettava yritysten kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä joustamattomista kustannuksista ja palkkakuluista. Hallituksen linjauksen mukaan tuen tarve ja määrä arvioidaan koronaepidemian aiheuttaman liikevaihdon äkillisen menetyksen perusteella.

Kustannustuen neljännen kierroksen hakuaika alkaa 17.8.klo 9.00 ja päättyy 30.9. klo 16.15.  Tukikausi on 1.3.-31.5.2021.

Tulossa on myös tuen neljäs hakukierros. Siihen liittyvän lakiesityksen edistymistä voit seurata pitämällä silmällä työ- ja elinkeinoministeriön tiedotusta aiheesta.

Finnvera on koonnut tietoa miten yritys voi toimia koronaviruksen aiheuttamissa talousvaikeuksissa ja miten Finnveran rahoitusta voi hyödyntää. Lisätietoa Finnveran palveluista poikkeustilanteessa.

Sulkemiskorvaus: Yritys voi saada sulkemiskorvausta, kun sen toimitilat on suljettu tilapäisesti asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti. Sulkemiskorvaus koskee yrityksiä tai konserneja, joissa on enintään 49 työntekijää.

Sulkemiskorvauksen hakuaika päättyy 31.8.2021 klo 16:15. Sulkemiskorvausta haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa.

Tapahtumatakuu ammattimaisille tapahtumajärjestäjille: Tapahtumatakuu on ennakollinen maksusitoumus, joka myönnetään tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma perutaan tai sen laajuutta rajoitetaan lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksetaan toteutuneista kustannuksista.

Tapahtumatakuu koskee vähintään 200 hengen tapahtumaa, joka järjestetään 1.6.–7.12.2021 välisenä aikana. Takuuta voi hakea vakiintunut, ammattimainen tapahtumajärjestäjä. Tapahtumajärjestäjällä tulee olla Y-tunnus, pysyvä organisaatio ja vuoden 2019 arvonlisäverollinen liikevaihto yli 150 000 euroa.

Tapahtumatakuun haku päättyy 31.8.2021 klo 16:15. Tapahtumajärjestäjät hakevat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista.

Business Finlandin TKI-laina häiriötilanteisiin

Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille.

Rahoitus poikkeaa Business Finlandin normaalista TKI-rahoituksesta siinä, että rahoitusta voidaan myöntää myös pelkästään kotimarkkinoilla toimiville yrityksille, säätiöille ja yhdistyksille, jotka tavoittelevat kehitettävällä ratkaisulla kansallista kilpailuetua.

Tilapäistä lainarahoitusta voi hakea 15.10.2021 asti. Projektien toteutus voi jatkua myös hakuajan päättymisen jälkeen. Tutustu ehtoihin ja lisätietoihin Business Finlandin verkkosivuilla.

Tasekirjailijat ry keräsi tietoa miten selvitä koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista haasteista.

Yrityssaneeraus voi palauttaa yrityksen toimintakyvyn. Lue Asianajotoimisto Lindblad & Co kirjoittama artikkeli.

Päättyneet tuet

Kustannustuen kolmas hakukierros päättyi 23.6.2021 klo 16.15.

Yksinyrittäjän toimintatuen hakuaika on päättynyt 30.9.2020 klo 23:59.

ELY-keskuksien ja Business Finlandin tukien hakuajat ovat päättyneet 8.6.2020 klo 16.15.

Tuet ja hyvitykset ravitsemisyrityksille vuonna 2020:
1 Hyvitys toiminnan rajoittamisesta, hakuaika on päättynyt 31.8.2020.
2 Tuki uudelleentyöllistämiseen, hakuaika on päättynyt 31.10.2020.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan on tuli voimaan 8.4.2020 ja on voimassa pidennetysti 30.9.2021 asti.

Lue työ- ja elinkeinoministeriön kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan.

Lue TE-palvelujen ohjeet työnhakijaksi ilmoittautuvalle yrittäjälle (pdf). Voit hakea työmarkkinatukea Kelan asiointipalvelussa. Katso lisätietoja Kelan sivuilta.

Yrittäjäkassa (ent. Suomen yrittäjäin työttömyyskassa SYT) kertoo miten tulee toimia, jos yrittäjä joutuu karanteeniin tai sairastuu, ja milloin ja missä tilanteessa kassa voi maksaa päivärahaa.

Muita hyödyllisiä sivustoja

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut verkkosivuilleen tietoa ja tarjoaa neuvontaa jäsenilleen.

Palvelualojen työnantajat PALTA kokoaa korona-asiaa palvelualojen näkökulmasta omalle sivustolleen.

Y-Studio on julkaissut artikkelin, jossa eri alojen yrittäjät kertovat, miten korona vaikuttaa heidän arkeensa.

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!