NewCo Helsinki neuvoo yrittäjiä koronatilanteessa


NewCo Helsingin yritys- ja startup-neuvonta toteutetaan toistaiseksi etäyhteydellä. Maanantaista 23.3. alkaen yritysneuvojat antavat neuvontaa myös toimiville yrittäjille koronatilanteesta selviämiseksi arkisin klo 9-11 ja 13-15 numerossa +358 (09) 310 36360.

Samasta numerosta on mahdollista varata aika etäyhteydellä toteutettavaan yritysneuvontaan (45min) soittamalla arkisin klo 11-13. 

Muina aikoina yhteydenotot: yrityshelsinki@hel.fi tai startup@hel.fi.

NewCo Helsingin kevään tapahtumat on siirretty myöhäisempään ajankohtaan. Selvitämme mahdollisuutta toteuttaa osa koulutuksista webinaareina. Tiedotamme tästä verkkosivuillamme ja some-kanavissa.


NewCo Helsingin yritysneuvojat listasivat myös hyödyllisiä linkkejä ja palveluja, joita on tarjolla yrittäjille koronatilanteen tueksi:

Koronapandemian tilanne muuttuu nopeasti ja siksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedottaa kaupungin uusista päätöksistä ja suosituksista koronatilanteeseen liittyen tällä hetkellä päivittäin. Pormestarin infot ovat katseltavissa Helsinki kanavalla: www.helsinkikanava.fi sekä Facebookissa. Helsinki julkaisee ajankohtaista tietoa koronatilanteesta myös verkkosivuillaan www.hel.fi/koronavirus.

Helsingin kaupunki tarjoaa yritysvuokralaisilleen maksuhelpotuksen kolmeksi kuukaudeksi.

Helsingin kaupunki tarjoaa monipuolisia työllisyyspalveluita helsinkiläisille työnhakijoille ja tukee pääkaupunkiseudun työnantajia työllistämisessä Uudenmaan TE-palveluiden ohella.

Suomen Yrittäjät ylläpitää kattavaa Kaikki koronasta yrittäjälle –sivustoa.

Yrittäjillä on myös #ostapieneltä -tukiryhmä Facebookissa.
Pienyrittäjät saavat ryhmässä vertaistuen lisäksi tukea Suomen Yrittäjien lakineuvojalta ja terapeutilta. Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15-20. Koronaviikkojen ajan psykoterapeutti moderoi ryhmää kolme tuntia päivässä.

Elinkeinoelämän keskusliitto suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen ja on muun muassa koonnut sivuilleen varautumisen huoneentaulun.

Suomen Yrityskummien verkosto tarjoaa pk-yrityksille maksutonta tukea taloudellisen tilanteen selkeyttämisessä.

Viranomaisten sivustot

Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut, että PRH:n asiakaskäyntipalvelu suljetaan toistaiseksi, sähköiset palvelut toimivat normaalisti. Asiakaspalvelun puhelinnumero on 029 509 5050 (avoinna ma-pe klo 9.00-16.15), ja sähköiset asiointi- ja tietopalvelut löytyvät prh.fi-sivustolta, kohdasta ”Palvelut netissä”.

Verohallinto on julkaissut sivuillaan päivittyvän uutisen koronatilanteesta. Tähän mennessä on kerrottu muun muassa, että yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä.

Valtiovarainministeriö on kerännyt kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksista vastuualueellaan.

Työterveyslaitos on koostanut ohjeita työntekijöille ja työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi.

Talous ja rahoitus

Yritys-Suomi Talousapu –neuvontapalvelu neuvoo ja auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 9-16 numerossa +358 29 502 4880.

Yksinyrittäjä voi hakea kunnalta rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava, Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta.

Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät. Haku avautuu mahdollisimman pian. Lue lisää (tem.fi).

ELY-keskukset tukevat pienyrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä ympäri maata. Tiistaina 31.3.2020 avautui uusi avustusmuoto yrityksille, jotka työllistävät 1-5 työsuhteessa olevaa henkilöä.

Hakuohjeet: Katso ELY-keskuksen kuvalliset ohjeet ja tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin

Business Finland avasi 19. maaliskuuta kaksi uutta rahoituspalvelua (Esiselvitysrahoitus ja Kehitysrahoitus), joiden avulla pienet ja keskisuuret yritykset (6-250 työntekijää) sekä midcap-yritykset voivat kehittää ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamiin ongelmiin. Yritys ei voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti.

Hakuohjeet: Katso Business Finlandin ohjeet ja usein kysytyt kysymykset. Hae rahoitusta asiointipalvelussa. Kuvalliset ohjeet hakemukseesi: Esiselvitysrahoitus tai Kehitysrahoitus.

Finnvera on koonnut yhteen kysymyksiä ja vastauksia, miten yritys voi toimia koronaviruksen aiheuttamissa talousvaikeuksissa ja miten Finnveran rahoitusta voi hyödyntää. Lisätietoa Finnveran palveluista poikkeustilanteessa.

Tasekirjailijat ry keräsi tietoa miten selvitä koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista haasteista.

Yrityssaneeraus voi palauttaa yrityksen toimintakyvyn. Lue Asianajotoimisto Lindblad & Co kirjoittama artikkeli.

Yrittäjän työttömyysturva

Hallitus antoi esityksen yrittäjien työttömyysturvaoikeuden väliaikaisesta järjestämisestä 2.4.2020. Seuraavaksi laki menee eduskunnan käsiteltäväksi ja presidentin hyväksymäksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, jonka jälkeen työmarkkinatukea voivat hakea myös yrittäjät, jotka eivät ennen ole siihen olleet oikeutettuja. 

Lue työ- ja elinkeinoministeriön tiedote (2.4.) aiheesta ja katso myös kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan.

TE-palvelut on ilmoittanut, että tämän hetkisen tiedon mukaan (6.4.) yrittäjä voi ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen lain voimaantuloa.

Suomen yrittäjäin työttömyyskassa SYT kertoo miten tulee toimia, jos yrittäjä joutuu karanteeniin tai sairastuu, ja milloin ja missä tilanteessa kassa voi maksaa päivärahaa.

Muita hyödyllisiä sivustoja

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut verkkosivuilleen tietoa ja tarjoaa neuvontaa jäsenilleen.

Palvelualojen työnantajat PALTA kokoaa korona-asiaa palvelualojen näkökulmasta omalle sivustolleen.

Taloushallintoliitto kertoo järjestävänsä mahdollisimman moneen koulutukseensa etäyhteyden.

Y-Studio on julkaissut artikkelin, jossa eri alojen yrittäjät kertovat, miten korona vaikuttaa heidän arkeensa.