NewCo Helsinki neuvoo yrittäjiä koronatilanteessa

NewCo Helsingin yritys- ja startup-neuvonta toteutetaan toistaiseksi etäyhteydellä ja tapahtumat toteutetaan webinaareina. Yritysneuvojat antavat maksutonta neuvontaa myös toimiville yrittäjille koronatilanteesta selviämiseksi arkisin klo 9-11 numerossa +358 (09) 310 36360.

Samasta numerosta on mahdollista varata aika etäyhteydellä toteutettavaan yritysneuvontaan (45min) soittamalla arkisin klo 11-13.

Muina aikoina yhteydenotot: yrityshelsinki@hel.fi tai startup@hel.fi.

Etsitkö tietoa yksinyrittäjän toimintatuesta? Katso Helsingin kaupungin hakuohjeet ja usein kysytyt kysymykset. Kuvallisen version ohjeista voit ladata tästä.

Coronavirus info in other langueges:
Read in English here.
Koroonainfo lühidalt eesti keeles
Краткая информация о коронa ситуации

NewCo Helsingin yritysneuvojat listasivat myös hyödyllisiä linkkejä ja palveluja, joita on tarjolla yrittäjille koronatilanteen tueksi:

Koronapandemian tilanne muuttuu nopeasti ja siksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedottaa kaupungin uusista päätöksistä ja suosituksista koronatilanteeseen liittyen tällä hetkellä päivittäin. Pormestarin infot ovat katseltavissa Helsinki kanavalla: www.helsinkikanava.fi sekä Facebookissa. Helsinki julkaisee ajankohtaista tietoa koronatilanteesta myös verkkosivuillaan www.hel.fi/koronavirus.

Helsingin kaupunki tarjoaa yritysvuokralaisilleen maksuhelpotuksen kolmeksi kuukaudeksi.

Helsingin kaupunki tarjoaa monipuolisia työllisyyspalveluita helsinkiläisille työnhakijoille ja tukee pääkaupunkiseudun työnantajia työllistämisessä Uudenmaan TE-palveluiden ohella.

Suomen Yrittäjät ylläpitää kattavaa Kaikki koronasta yrittäjälle –sivustoa.

Yrittäjillä on myös #ostapieneltä -tukiryhmä Facebookissa.
Pienyrittäjät saavat ryhmässä vertaistuen lisäksi tukea Suomen Yrittäjien lakineuvojalta ja terapeutilta. Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15-20. Koronaviikkojen ajan psykoterapeutti moderoi ryhmää kolme tuntia päivässä.

Elinkeinoelämän keskusliitto suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen ja on muun muassa koonnut sivuilleen varautumisen huoneentaulun.

Suomen Yrityskummien verkosto tarjoaa pk-yrityksille maksutonta tukea taloudellisen tilanteen selkeyttämisessä.

Viranomaisten sivustot

Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut, että PRH:n asiakaskäyntipalvelu suljetaan toistaiseksi, sähköiset palvelut toimivat normaalisti. Asiakaspalvelun puhelinnumero on 029 509 5050 (avoinna ma-pe klo 9.00-16.15), ja sähköiset asiointi- ja tietopalvelut löytyvät prh.fi-sivustolta, kohdasta ”Palvelut netissä”.

Verohallinto on julkaissut sivuillaan päivittyvän uutisen koronatilanteesta. Tähän mennessä on kerrottu muun muassa, että yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä.

Valtiovarainministeriö on kerännyt kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksista vastuualueellaan.

Ruokavirasto on koonnut tietoa tuesta, jonka haku alkoi 18.5.2020, maaseudun yrityksille ja maataloudelle. Väliaikaisen tuen on tarkoitus auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön haut kulttuurin ja taiteen toimijoille suunnattuihin korona-avustuksiin ovat päättyneet toukokuussa 2020.

Työterveyslaitos on koostanut ohjeita työntekijöille ja työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi.

Tuet ja hyvitykset ravitsemisyrityksille

Malli koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta ja joita on mahdollista saada kumpaakin. Haku avautui 5.6.2020.

1 Hyvitys toiminnan rajoittamisesta

  • Kohtuullinen hyvitys niistä kustannuksista, jotka ovat aiheutuneet rajoitusvelvoitteen aikana.
  • Kompensaatio myönnetään tilavuokrista, lvis-maksuista ja muista samankaltaisista joustamattomista juoksevista menoista aiheutuneesta rasitteesta, ei kuitenkaan ainehankintojen tai palkkojen kustannuksista eikä investoinneista.
  • Hyvitys suhteutetaan siihen muutokseen, mikä yrityksen myynnille aiheutui rajoitteen aikana.
  • Hyvityksen määrä on 15 % enintään 1 milj. euron määräisestä myyntiin perustuvasta vertailuluvusta ja tätä suuremmasta määrästä 5 %.  Hyvityksen enimmäismäärä on 500 000 euroa.

Hyvitys suoritetaan pääsääntöisesti ilman hakemusta nk. joukkomaksatuksena. Voit tarkistaa Y-tunnukseen perustuvan verkkokyselyn avulla kuuluuko yritys automaattiseen joukkomaksatukseen vai hakemusmenettelyyn.

Mikäli yrityksesi ei kuulu automaattisen maksatuksen piiriin, tukea haetaan yhdessä erässä ja hakemuksesta. Haku on avoinna 31.8.2020 saakka.

Lisätietoa ehdoista ja tuesta KEHA-keskuksen verkkosivuilla.

2 Tuki uudelleentyöllistämiseen

  • Tukea valmiuteen ja kykyyn työllistää työntekijöitä koronaepidemiaa edeltänyttä tilannetta vastaavalle tasolle toiminnan käynnistyessä rajoitusajan jälkeen.
  • Tukea voidaan kohdentaa myös henkilöstöpalveluyritysten kautta vuokratyönä tai alihankintana hankitun työn maksamiseen.

Tuki myönnetään ja maksetaan yrityksen hakemuksesta jo ennen kuin yritys on tosiasiallisesti maksanut palkan työntekijälle tai laskun henkilöstöpalveluyritykselle. Hakemus on jätettävä viimeistään 31.10.2020.

Lisätietoa tuesta ja hakuohjeet KEHA-keskuksen verkkosivuilla.

Talous ja rahoitus

Yritys-Suomi Talousapu –neuvontapalvelu neuvoo ja auttaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä normaalin puhelun hinnalla. Talousapu-neuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 9-16 numerossa +358 29 502 4880.

Yksinyrittäjä voi hakea kunnalta rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Tuessa on kyse 2000 euron kertakorvauksesta yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Näitä ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Tukea voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet 16.3.–31.8.2020 välillä ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Hakuohjeet: Tukea haetaan siitä kunnasta, jonka yritys on ilmoittanut kotipaikakseen YTJ-rekisterissä. Katso Helsingin kaupungin hakuohjeet.

ELY-keskuksien ja Business Finlandin tukien hakuajat ovat päättyneet 8.6.2020 klo 16.15.

Kustannustuki

Uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella ja hakuaikaa on 31.8.2020 asti.

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset sekä palkkakustannukset tukikaudelta 1.4.-31.5.2020. Lue lisää Valtiokonttorin verkkosivuilta ja tukeen oikeutetut toimialat voi tarkistaa tästä.

Finnvera on koonnut yhteen kysymyksiä ja vastauksia, miten yritys voi toimia koronaviruksen aiheuttamissa talousvaikeuksissa ja miten Finnveran rahoitusta voi hyödyntää. Lisätietoa Finnveran palveluista poikkeustilanteessa.

Business Finlandin TKI-laina häiriötilanteisiin

Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille.

Rahoitus poikkeaa Business Finlandin normaalista TKI-rahoituksesta siinä, että rahoitusta voidaan myöntää myös pelkästään kotimarkkinoilla toimiville yrityksille, säätiöille ja yhdistyksille, jotka tavoittelevat kehitettävällä ratkaisulla kansallista kilpailuetua.

Tilapäistä lainarahoitusta voi hakea vuoden 2020 loppuun asti. Projektien toteutus voi jatkua myös hakuajan päättymisen jälkeen. Tutustu ehtoihin ja lisätietoihin Business Finlandin verkkosivuilla.

Tasekirjailijat ry keräsi tietoa miten selvitä koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista haasteista.

Yrityssaneeraus voi palauttaa yrityksen toimintakyvyn. Lue Asianajotoimisto Lindblad & Co kirjoittama artikkeli.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan on tuli voimaan 8.4.2020 ja on voimassa pidennetysti 31.12.2020 asti.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–31.12.2020. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät.

Lue työ- ja elinkeinoministeriön tiedote (7.4.) aiheesta ja katso myös kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan.

TE-palvelut on koonnut tärkeää tietoa yrittäjille. Katso myös TE-toimiston kuvalliset ohjeet, sillä lain nopean voimaantulon vuoksi ilmoittautumislomaketta ei ehditty muokata ja siinä on vielä kysymyksiä, joihin sinun on vastattava samalla tavoin, kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien.

Voit hakea työmarkkinatukea Kelan asiointipalvelussa. Katso lisätietoja Kelan sivuilta.

Suomen yrittäjäin työttömyyskassa SYT kertoo miten tulee toimia, jos yrittäjä joutuu karanteeniin tai sairastuu, ja milloin ja missä tilanteessa kassa voi maksaa päivärahaa.

Muita hyödyllisiä sivustoja

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut verkkosivuilleen tietoa ja tarjoaa neuvontaa jäsenilleen.

Palvelualojen työnantajat PALTA kokoaa korona-asiaa palvelualojen näkökulmasta omalle sivustolleen.

Taloushallintoliitto kertoo järjestävänsä mahdollisimman moneen koulutukseensa etäyhteyden.

Y-Studio on julkaissut artikkelin, jossa eri alojen yrittäjät kertovat, miten korona vaikuttaa heidän arkeensa.