Helsingin startup-ekosysteemi on globaalissa vertailussa neljäntenä

kesä 25, 2020

Startup Genome lanseeraa tänään vuoden 2020 ekosysteemiraporttinsa yhteistyössä Helsinki Business Hubin kanssa. Globaalissa vertailussa Helsinki on noussut neljänneksi nousevien ekosysteemien joukossa. Pääkaupunkiseutu pärjäsi erityisesti rahoitusta ja osaajia tarkastellessa.

Startup Genomen ja Global Entrepreneurship Networkin tuottama Global Startup Ecosystem Report 2020 (GSER) julkaistaan tänään. GSER on maailman kattavin ja luetuin startup-tutkimus, joka perehtyy 250 ekosysteemiin, tarkastelee 40 parasta ekosysteemiä sekä listaa 100 parasta nousevaa ekosysteemiä tutkimuksessaan.

Helsinki Business Hub on toiminut Startup Genomen paikallisena kumppanina ja tuloksena pääkaupunkiseudun ekosysteemiä on vertailtu 250 globaalin ekosysteemin kanssa. Vaikka Helsinki on kooltaan pienempi kuin moni kilpailijansa, tutkimus tuo jälleen esiin, että Helsingin vahvuudet ovat merkityksellisiä kansainvälisessä vertailussa. Nyt julkaistavassa raportissa Helsinki on listattu neljänneksi parhaaksi nousevaksi ekosysteemiksi globaalisti. Erityisesti Helsinki nousi esiin osaajien ja rahoituksen kategorioissa. Helsinki erottui positiivisesti muun muassa huippuohjelmistokehittäjien kumulatiivisessa kasvussa. Näiden osaajien määrä ja kasvu pitkällä aikavälillä on kriittinen osatekijä ekosysteemin menestymisen kannalta ja heijastelee ekosysteemin kasvupotentiaalia.

Raportin mukaan Helsingin alueen ekosysteemin arvo on 5,8 miljardia dollaria ja viimeisen 2,5 vuoden ajan varhaisen vaiheen rahoituksen määrä oli 511 miljoonaa dollaria. Sektorit, joilla Helsinki on erityisen vahva, ovat tutkimuksen mukaan AI, Big data, analytiikka, peliala ja digitaalinen terveys.

Koronan myötä uusia haasteita

Koronakriisi on aiheuttanut kasvuyrityksille haasteita kahdesta näkökulmasta. Samaan aikaan, kun pääoman hankinta on vaikeutunut ja monen yrityksen kysyntä on laskenut radikaalisti. Startup Genomen raportin mukaan neljä kymmenestä startupista ilmoitti kassansa riittävän vain kolmeksi kuukaudeksi. 72 % startupeista sanoi liikevaihtonsa laskevan ja yli 60 % yrityksistä on irtisanonut työntekijöitä tai alentanut palkkoja. Raportti tuo myös esiin, että VC-rahoituksen määrä on vähentynyt merkittävästi jokaisessa maanosassa. Globaalissa mittakaavassa pääoma on vähentynyt 20 % tammi-maaliskuun aikana.

“Nyt on päättäjien, yhteisöjen johtajien ja muiden toimijoiden aika tuplata tukensa paikallisille kasvuyhtiöille, joiden rooli työllistäjinä ja taloudellisen kasvun luojina on merkittävä”, JF Gauthier, Startup Genomen toimitusjohtaja ja perustaja toteaa.

Tulevaisuuden näkymät ei kuitenkaan ole vain synkkiä. Jokainen kriisi luo myös uusia mahdollisuuksia, eikä nykyinen koronakriisi ole siinä poikkeus. Esimerkiksi Health Capital Helsingin kyselyn mukaan suuri osa terveysteknologiaan keskittyneistä yrityksistä sanoo tällä kriisillä olleen positiivinen vaikutus heidän liiketoimintaansa. Aika näyttää, kuinka monta menestystarinaa tämän kriisin aikana syntyy.

Helsinki ainakin uskoo, että yhteistyöllä ja luottamalla ekosysteemimme vahvuuksiin, voimme selvitä tästä kriisistä ja rakentaa entistä parempaa tulevaisuutta.

“Kriisienkin aikana Helsinki on toimiva ja turvallinen kaupunki, joka edistää kestäviä ratkaisuja. Teemme töitä paikallisen yhteisön kanssa auttaaksemme kasvuyrityksiä selviämään uuteen nousuun. Koronan jälkeisessä maailmassa kykymme tarjota turvallinen ja vakaa ekosysteemi, läpinäkyvä ja avoin hallinto sekä osaavaa työvoimaa on entistä merkityksellisempää. Innovaatiokeskittymät ja kyvykkyys houkuttelevat myös pääomia”, pormestari Jan Vapaavuori kommentoi.

Lataa koko startup-ekosysteemi raportti

Lisää uutisia

Ilmoittaudu Stadin AO:n Onnistu digimarkkinoinnissa -koulutukseen

Stadin AO:n Onnistu digimarkkinoinnissa -koulutus käynnistyy 5.10.2021. Koulutuksen kuluessa laitat yrityksesi digimarkkinoinnin kuntoon. Kolmen koulutuspäivän lisäksi ohjelmaan kuuluu itsenäistä työskentelyä, ohjausta sekä verkkotyöpajat, joissa voit ohjatusti...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!