Helsinki tarjosi nuorille tilaisuuden kokeilla kesäyrittäjyyttä

syys 4, 2020

Helsingin kaupunki toteutti kesällä 2020 nuorten kesäyrittäjäohjelman, jonka tavoitteena oli tarjota 15–30-vuotiaille helsinkiläisnuorille mahdollisuus kokeilla yrittäjämäistä työtapaa. Tänä kesänä nuorten kesätyömahdollisuudet olivat koronasta johtuen rajatummat ja siksi nuorille haluttiin tarjota mahdollisuus yrittäjyyteen kesätyön ja opiskelun vaihtoehtona. Nuoret pääsivät työllistämään itsensä ja kokeilemaan omaa yritysideaansa käytännössä. Samalla nuorilla oli mahdollisuus kehittää omia työelämä- ja yrittäjyystaitoja.

”Kaikki on mennyt vähän eri lailla kuin suunnittelimme, mutta suoriuduimme olosuhteisiin nähden paremmin kuin odotin. Osallistuminen koulutuksiin oli jopa aktiivisempaa verkkototeutuksena, kun ihmisten ei tarvinnut matkustaa paikan vaan osallistuivat netissä kotoa”, toteaa TAT:n projektipäällikkö Sanna Ikäläinen.

Ohjelmaan haki paljon nuoria, joista yhteensä 128 pääsi mukaan. Palveluun kuului yrityskoulutus, mentorin tuki ja oman yritysidean kokeilu ohjatusti yrityssetelin turvin. ”Osallistujien antama palaute kesäyrittäjäohjelmasta on ollut erittäin positiivista”, kertoo Helsingin elinkeino-osaston yrityskoordinaattori Tuulia Rauhala-Kaltio.

Hyvin liikkeelle lähteneet yritykset tulevat jatkamaan toimintaa kesän jälkeenkin, arvioi puolestaan 4H-yhdistyksen yrityskoordinaattori Joni Nissilä: ”Monella nuorella on se tilanne edessä, että syksyllä alkaa opiskelu, mutta todennäköisesti yritystoimintaa jatketaan taas ensi kesänä tai satunnaisemmin koulun ohessa.”

Uusia kasvoja yrittäjyyden polulla

4H:n ja TAT:n kesäyrittäjäohjelmiin ilmoittautui nuoria monenlaisista taustoista. Osalle ohjelma toimi ponnahduslautana pienen yrityksen jatkokehittämiseen. Johanna Kukko, 27, innostui mahdollisuudesta viedä alkutekijöissään ollutta Somemarkkinat-yritystä eteenpäin kesän opintovapaalla.

”Näin mainoksen viimeisenä hakupäivänä ja olin että hitsi, eihän minulla ole kesälle mitään suunnitelmia. Kurssi tuntui hyvältä tuelta, kun oikeasti halusinkin yritykseni alkavan menestymään”, Kukko toteaa.

Tanssinopettajaksi opiskeleva Sofia Hammar, 21, alkoi tarjota tanssitunteja verkossa yrittäjäkurssin innoittamana: ”Minulla ei ollut mitään kokemusta yrittäjyydestä ennakkoon, joten olen lähtenyt ihan nollista asian suhteen. Mentorointi on ollut hyödyllistä ja tarjonnut tukea omaan yrittäjyyteen.”

Rahallista tukea kesäyrityksen starttaamiseen

300 euron arvoinen kesäyrittäjäseteli on mennyt useilla nuorilla tarvittaviin tavarahankintoihin ja markkinointiin. Tuen saamiseksi nuoren tuli luoda yritykselleen liiketoimintasuunnitelma. Näin tekivät myös japanilaisen kesäherkku kagikorin myyntiin keskittyneen Jäähiksen perustajat Aleksi Aaltonen, 17, Miska Lehtinen, 17, ja Jesse Lomma, 18.

”Alun perin tuli idea perustaa yritys ja päädyimme pienen tutkimisen jälkeen 4H:n sivuille. Yrittäjyysohjelma tuntui helpoimmalta tieltä tällaiseen pieneen juttuun. Kurssilta sai yrittäjyyssetelin ja oppia, joka oli todella hyödyllistä yrityksemme kannalta. Saimme paljon tietoa yksinkertaisesti selitettynä ja tiiviissä paketissa sekä henkilökohtaista tukea omaan liiketoimintaan”, Lomma kertoo.

Kesäyrittäjyysohjelmassa ei ollut pakko perustaa omaa yritystä, vaan osallistujat saattoivat miettiä tulevaisuuden tavoitteitaan oppimisen ohessa. Kampanja ei myöskään velvoittanut jatkamaan yrittäjyyttä kesän jälkeen, mutta moni haaveilee jo vahvalle pohjalle perustetun yrityksen jatkosta. Kotitekoista saippuaa valmistavat Hanna Erämaja, 20, ja Mirjami Tuurna, 20, ovat mukana pitkällä tähtäimellä.

”On vienyt paljon aikaa kokeilla reseptejä, oppia tekniikat ja hankkia valmistustarvikkeet. Nyt kun olemme tehneet jo niin paljon työtä tämän aloittamiseen, haluamme jatkaa kesän jälkeenkin”, Soap Brosin Erämaja kertoo. Erämaja ja Tuurna ovat harrastusmuotoisia 4H-yrittäjiä, jotka aikovat perustaa yrityksen, mikäli liiketoiminta jatkuu hyvällä mallilla. ”Sovimme, että lähdemme tekemään tätä hyvällä fiiliksellä. Tämä oli aluksi harrastus emmekä halua pilata sitä tekemällä yrittämisestä pakkopullaa”, Tuurna tiivistää.

Yhteiskunnallista vaikuttamista ja tekemällä oppii -asennetta

Monen kesäyrittäjän yritysidea perustuu omiin elämänarvoihin ja positiivisen kehityksen tuomiseen. Lapinlahden Lähteen tiloissa kesällä toimineen Lohi-taidekollektiivin ensimmäisen näyttelyn tavoitteena oli herättää ajatuksia ihmisten kehonkuvasta ja edistää sukupuolivähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa taideosaamisen kautta. Näyttely toimi ponnahduslautana taiteilijoille, joilla ei ole aiemmin ollut alustaa tuoda esiin omaa kädenjälkeään.

Aron Turtiainen, 20, ja Emilia Stenroos, 21, häkeltyivät aluksi siitä, että ihmiset innostuivat ideasta ja tarjosivat Lapinlahdelta ilmaista näyttelytilaa. ”Se oli hieno kokemus. Tuli uskoa, että pystymme oikeasti vaikuttamaan asioihin. Ehkä olen vasta nyt tajunnut, että jos tapaan oikeat ihmiset ja uskon siihen mitä teen, voin käyttää vaikutusvaltaani hyvään”, Stenroos kertoo.

Uudet kesäyrittäjät haluavat myös kannustaa muita nuoria innostumaan yrittäjyydestä, vaikka kaikkia tarvittavia taitoja ei valmiiksi löytyisikään. Sisältömarkkinointiin, näyttelemiseen ja oman keittokirjan kirjoittamiseen keskittynyt Oona-Emilia Enkelsaari, 21, on aina valmis uusiin haasteisiin, vaikkei olisikaan varma, mihin on ryhtymässä: ”On ihanaa oppia tehdessä. Haluaisin rohkaista nuoria siihen lähtemään ensin esimerkiksi harrastuksen kautta itseään kiinnostavalle alalle. Siksi kesäyrittäjyyskin on mielestäni loistava vaihtoehto, jonka kautta pääsee kokeilemaan kiinnostustaan yrittäjyyttä kohtaan.”

Enkelsaari painottaa, ettei nuorten tarvitse odottaa koulusta valmistumista kokeillakseen yrittäjyyttä.

”Minusta tuntuu, että meillä jokaisella on joku osaaminen ja kannattaakin lähteä miettimään, miten siitä tekisi bisnestä. Mielestäni Suomessa tuodaan liian vähän esille, että pienimuotoinen yrittäjyys on kaikille mahdollista.”

Helsingin Kaupungilta ohjelmaa mahdollistamassa olivat toimialayhtiöistä Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Kaupunginkanslian elinkeino-osaston maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut, yrityspalvelut-yksikkö ja uudet yritykset -yksikkö sekä henkilöstöyksikkö.

Ohjelma toteutettiin yhteistyössä Talous ja nuoret TAT:n sekä 4H-järjestön kanssa.

Lisätietoa kesäyrittäjistä löydät Helsingin työllisyyspalveluiden Instagramista.

Lisää uutisia

Hyvää joulua!

Business Helsinki toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2023!