Nexus Hackathon haastoi lukiolaiset innovaatiokilpailuun – voittajatiimi kehitti sovelluksen nuorten someongelmiin

syys 15, 2022

Minkälaisia innovaatioita syntyy, kun 90 osallistujalle annetaan haaste ja kaksi päivää aikaa löytää siihen ratkaisu? Helsingin seudun lukiolaiset joutuivat tiukan paikan eteen osallistuessaan Junctionin organisoimaan Nexus Hackathoniin. Helsingin kaupunki oli yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista.

Teknologiatapahtumistaan tunnettu Junction järjesti 12.-13.9. Nexus Hackathonin, jossa lukiolaiset saivat haasteita Roviolta, Vattenfallilta ja MinnaLearnilta. Helsingin kaupungin yrityspalvelut oli mukana sparraamassa nuoria. Junction on järjestänyt hackathoneja ennenkin, mutta nyt innovaatiokilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa lukiolaisille.

”Olemme käyneet esittelemässä lukioissa hackatonin ideaa, sillä mielestämme tämä on mahtava tapa kehittää luovia ongelmanratkaisutaitoja ja verkostoitua”, Junctionin CFO Kalle Koivu totesi.

Nexus Hackathon järjestettiin Helsingin start up -kampus Maria 01:ssä, jossa kuusitoista 3-5 hengen tiimiä työskenteli 12.-13.9. Haasteista vastasivat Rovio, Vattenfall ja MinnaLearn, joiden edustajat olivat myös paikan päällä ohjeistamassa osallistujia. Nuoret saivat valita, minkä yrityksen haastetta he lähtivät toteuttamaan.

Hackathonin haasteissa kororostuivat vastuullisuusteemat. Vattenfall toivoi ehdotuksia nuorten kohderyhmien tavoittamiseksi energiakysymyksissä.

”Oli upeaa seurata, kuinka nopeasti tiimit lähtivät kehittämään erilaisia sisältökonsepteja sähkösopimusten ympärille. Osallistujat suunnittelivat ja jopa koodasivat kahdessa päivässä sähkönkulutuslaskureita sekä tiedonkeruussa hyödynnettäviä botteja ”, Vattenfallin product owner Santeri Määttänen kiitteli.

Angry Birds -mobiilipelejä kehittäneen Rovionkin haaste liittyi energiankulutuksen minimoimiseen: Viestintäjohtaja Lotta Backlundin mukaan tiimien tehtävänä oli kehittää viihdyttävä peli, jonka teema liittyi energian tai sähkön säästämiseen. Peli saattoi olla vaikka lauta- tai korttipeli.

”Tämä on hyvin tyypillinen tapa opetella pelisuunnittelua: ensin aloitetaan yksinkertaisesta lautapelimallista ennen kuin koodataan mitään.”

Backlundin mukaan hackathonit opettavat taitoja, joita uuden ajan työelämässäkin tarvitaan. Pelkkä korkeakoulututkinto ei enää riitä tai ole kaikilla aloilla edes olennainen.

”Meidän kaikkien on oltava valmiita mukautumaan muutoksiin ja kehittymään, ideoimaan ja oppimaan koko ajan uutta. Tällaista osaamista hackathonit ruokkivat.”

Luovalla ongelmanratkaisulla huippuideoita

Nexus Hackathonin voittajat

Nexus Hackathonin voittivat Niklas Frilund, Tom Autio ja Ville Simonen.

Tutkimusten mukaan yhä useammat nuoret kokevat sosiaalisen median ahdistavana ja riittämättömyyden tunteita aiheuttavana paikkana. MinnaLearn haastoi hackathonin osallistujat ratkaisemaan tätä ongelmaa.

Koko Nexus Hackathonin voittajaksi nousi lopulta Niklas Frilundin, Tom Aution ja Ville Simosen innovaatio nimeltä C.O.P.E. Tiimin idea oli kehittää kännykkäsovellus, joka toimii päinvastaisesti kuin Facebookin, Instagramin ja Tiktokin kaltaiset jättialustat.

”C.O.P.E. ei perustu addiktoiviin algoritmeihin, vaan sen päätavoitteena olisi tehdä käyttäjiensä elämästä stressittömämpää, tuoda esiin aidompaa elämää ja muistuttaa riittävistä sometauoista”, Ville Simonen luonnehti.

Etelä-Tapiolan lukiossa opiskeleva tiimi äänestettiin ylivoimaiseksi voittajaksi. Palkinnoksi ryhmä sai tuhat euroa.

”Tosi mahtavalta tuntuu. Vaikka meilläkin oli välillä vaikeat vaiheemme, varsinainen mobiilisovelluksen idea lähti syntymään nopeasti”, Simonen arvioi.

Tiimien luovat ratkaisut yllättivät myös MinnaLearnin.

”Tämä on ollut uskomattoman hieno tapahtuma. Nexus Hackathonin haasteet olisivat monelle pitkän linjan tekijällekin vaikeita, mutta nuoret lähtivät selvittämään niitä ennakkoluulottomasti. Tiimit ovat käyttäneet luovasti eri välineitä ja suhtautuneet ongelmiinkin uteliaasti ja tekemisen meiningillä”, Head of Learning Groups Sampo Leino kiittelee.

Helsinki on paras paikka startup-yritykselle

Helsingin kaupunki oli yksi Nexus Hackathonin yhteistyökumppaneista. Kaupungin Startup Business Advisor Touko Kontro kävi perehdyttämässä osallistujia kasvuyrityksen rakentamiseen.

”Startup-yrityksille tärkeintä on paikantaa ongelmia ja keksiä niihin ratkaisuja teknologiaa hyödyntäen. Tuotetta pitää malttaa rakentaa pitkäjänteisesti ja etsiä kohderyhmä, joka on valmis maksamaan siitä.”

Startup-yrityksiin liittyy Kontron mukaan paljon väärinkäsityksiä ja sankaritarinoiden luomaa hypeä, joiden loisteessa unohtuu, kuinka paljon työtä kannattavan ja kasvusuhdanteisen liiketoiminnan rakentaminen vaatii.

Suomea ja Helsinkiä hän pitää täydellisenä paikkana kasvuyrityksen perustamiseen. Hackathonien, Assemblyn, Slushin ja Ropeconin kaltaiset tapahtumat ovat luoneet teknologia-aloille hyödyllistä verkostoa. Helsingin Maria 01:stä on puolestaan kasvamassa Euroopan suurin startup-kampus.

”Meillä on loistava startup-ekosysteemi ja paljon mentoreita ja valmentajia. Vertaistuella ja verkottumisella on iso merkitys”, Kontro muistuttaa.

Helsingin yrityspalveluiden kasvuyritystiimi auttaa eri vaiheissa olevia startup-tiimejä verkostojen luomisessa ja rahoitusyhteyksissä. NewCo Acceleratorista saa puolestaan pitkäaikaista tukea ja henkilökohtaista valmennusta kiihdyttämön kokeneen tiimin toimesta. Ulkomaisille yrittäjille on räätälöity oma palvelupaketti, joka helpottaa Suomen markkoille saapumista.

”Olemme Helsingin kaupungilla valmentaneet jo tuhansia kasvuyrityksiä vuodesta 1993”, Touko Kontro kertoo.

Lisätietoa NewCo Helsingin startup-palveluista täältä.

Lisätietoa Nexus Hackathonista englanniksi: www.nexus-hack.com

Lisää uutisia

Hyvää joulua!

Business Helsinki toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2023!