Yksinyrittäjän koronatukea voi hakea vielä syyskuun ajan

syys 10, 2020

Helsingin kaupunki avasi huhtikuussa haun yksinyrittäjän toimintatukeen. Tuki on 2000 euron arvoinen kertakorvaus yksinyrittäjälle koronaviruksesta yritystoimintaan aiheutuneisiin kustannuksiin. Tähän mennessä noin 6500 helsinkiläisyrittäjää on saanut kaupungilta toimintatukea eli Helsinki on jakanut jo noin 13 miljoonaa euroa koronaviruksesta johtuvan pandemian aiheuttamien vahinkojen kattamiseksi yksinyrittäjille. Yksinyrittäjän toimintatukea voi hakea vielä syyskuun ajan 30.9.2020 asti, joten jos olet yksinyrittäjä ja oikeutettu tukeen, vielä ehdit jättää hakemuksen. Itse hakuprosessi on helppo ja ohjeet siihen löytyvät täältä.

Helsingissä on yhteensä noin 37 000 yksinyrittäjää. Haettujen yksinyrittäjän koronatukihakemusten määrästä voidaankin päätellä, että kaikki kaupungin yksinyrittäjät eivät ole onneksi kärsineet koronan aikana niin merkittäviä tappioita, että hakemisen ehdot täyttyisivät. Toisaalta joillakin toimialoilla koronan talousvaikutukset voivat näkyä vasta viiveellä, joka on ongelmallista, sillä tukeen vaaditaan todennettu liikevaihdon putoaminen aikavälillä 16.3.-31.8.2020. Lisäksi tuen myöntämiselle on ehtoja, jotka rajaavat hakemista.

Uusien yritysten perustamismäärät Helsingissä jo koronaa edeltävällä tasolla

Samalla on erittäin myönteistä, että yrittäminen vaikuttaa palautuneen Helsingissä koronan jälkeen varsin nopeasti. Uusien yritysten perustamismäärät ovat jo heinäkuussa olleet Helsingissä melkein samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa. Myös NewCo Helsingin asiakasmäärät ja aktiivisuus ovat palanneet koronaa edeltäneelle tasolle.

Yksinyrittäjien tuelle ei Helsingissä ole toimialarajoituksia

Yksinyrittäjien tuelle ei Helsingissä käytännössä ole toimialaa koskevia rajoituksia, mutta tukea voi hakea vain, jos yritystoiminnan taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet merkittävästi eli yli 30 % koronaepidemian takia 16.3.2020 jälkeen, toiminta on ollut ennen koronapandemiaa kannattavaa ja yrittäjä on YEL-rekisterissä tai yrittäjätuloa on edelliseltä vuodelta vähintään 20 000 euroa. Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa.

”Helsingissä on paljon yksinyrittäjiä. Suuri osa heistä toimii palvelualalla, mutta moni myös luovilla aloilla ja eri asiantuntijatehtävissä. COVID-19 epidemia on vaikuttanut erittäin voimakkaasti juuri pienten palvelualan yrittäjien toimintaan. Helsinki tarvitsee epidemian jälkeenkin yksinyrittäjiä palvelemaan helsinkiläisiä ja toimimaan suurempien yritysten alihankkijana, joten on tärkeää saada tukea kaikille niille, jotka täyttävät tuen myöntämisen ehdot”, toteaa NewCo Helsingin johtava asiantuntija Toivo Utso.

Yksinyrittäjien korona-avustuksen tarkoituksena on ollut saada yrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle epidemian aikana ja sen jälkeen. Haussa oleva toimintatuki on tarkoitettu vain varsinaisesta elinkeinonharjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen ja tuki on voimassa vain epidemiasta johtuvan akuutin maksuvalmiuskriisin hoitamiseksi. Korona-avustukseen oikeuttava liikevaihdon pieneneminen on täytynyt osoittaa ajanjaksolla 16.3.-31.8. Korona-avustusta voi tosin hakea vielä 30.9. asti.

Yksinyrittäjien toimintatukea myöntää työ- ja elinkeinoministeriö ja sen jakamisesta yrityksille huolehtivat yritysten kotikaupungit. Vastaava toimintatuen hakeminen on voimassa myös muissa Suomen kunnissa, mutta tukea voi hakea vain siitä kunnasta, mihin yritys on rekisteröity.

 

Kuinka hakea tukea?

Voit hakea yksinyrittäjän toimintatukea Helsingissä asiointi.hel.fi-palvelun kautta. Palvelusta löydät myös ohjeet. Asiointipalveluun pääset osoitteesta asiointi.hel.fi/yksinyrittajantuki tai suoraan tästä linkistä.

Laajemmat ohjeet tuen hakuun: https://newcohelsinki.fi/fi/yksinyrittajatuki/

Yksinyrittäjien toimintatuen hakemisen helpottamiseksi on myös laadittu kuvalliset hakua selkeyttävät ohjeet. Ne löytyvät tästä linkistä (pdf).

Lisää uutisia

Ilmoittaudu Stadin AO:n Onnistu digimarkkinoinnissa -koulutukseen

Stadin AO:n Onnistu digimarkkinoinnissa -koulutus käynnistyy 5.10.2021. Koulutuksen kuluessa laitat yrityksesi digimarkkinoinnin kuntoon. Kolmen koulutuspäivän lisäksi ohjelmaan kuuluu itsenäistä työskentelyä, ohjausta sekä verkkotyöpajat, joissa voit ohjatusti...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!