Yrityksiä perustetaan taas yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

marras 9, 2020

Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Koronapandemia vaikuttaa kokonaislukuun erityisesti kevään osalta, jolloin shokki oli pahimmillaan. Kesällä ja alkusyksyllä yrityksiä perustettiin jo huomattavasti aktiivisemmin kuin keväällä.

Varsinkin suurten kaupunkien alueella toimivissa Uusyrityskeskuksissa maaliskuussa alkanut koronakriisi vähensi huomattavasti yritysten perustamisaktiivisuutta. Toisen kvartaalin aikana uusia yrityksiä syntyi selvästi vähemmän kuin ensimmäisellä kvartaalilla. Kolmannen kvartaalin aikana määrä kohosi kuitenkin jälleen koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Joillakin alueilla yrityksiä perustettiin loppukesän ja alkusyksyn aikana enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

Pylväskaavio Uusyrityskeskuksen kautta perustetuista yrityksien määristä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Oulussa.

Suomen viidestä suurimmasta kaupungista Oulussa yrityksiä on perustettu koko ajan ahkerasti koronatilanteesta huolimatta ja sen takia.

– Oulun seudulla oli heti keväällä koronakriisin iskiessä paljon lomautuksia, minkä seurauksena monet lähtivät toteuttamaan yrittäjyyshaaveitaan. Yrittäjyys on usein vuosien harkinnan tulosta ja monille oikea hetki oli nyt, kun palkkatyö ei enää tuntunutkaan niin varmalta toimeentulon lähteeltä kuin ennen, kertoo Oulun seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Tuija Aitto-oja.

”Kukaan ei ole lähtenyt pakkoraossa yrittämään”

Lomautusten tai irtisanomisten vaikutukset eivät ole toistaiseksi näkyneet epätoivona Uusyrityskeskusten asiakaskunnassa. Yritysideat olivat kolmannella kvartaalilla suurin piirtein samanlaisia kuin koronaa edeltävänä aikana ja myös yrityskauppoja tehtiin aktiivisesti. Ainoastaan ravitsemusalan yritysten perustamisessa on havaittu hiipumista.

– On ollut hienoa huomata, kuinka hyvien ja valmiiden ideoiden kanssa asiakkaat ovat tulleet yritysneuvontaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Kukaan ei ole lähtenyt pakkoraossa yrittämään, ja jo pidemmän aikaa yrittäjyyttä suunnitelleet ovat uskaltaneet ryhtyä yrittäjiksi koronatilanteesta huolimatta, iloitsee Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Heli Tavasti.

Uusyrityskeskuksissa on nähty, miten eri tavalla koronatilanne kohtelee eri toimialoja. Toiset alat ovat edelleen ahtaalla, kun taas toisilla menee todella hyvin. Kaikkia aloja hyödyttää se, että Suomi ei ole enää kokonaan kiinni, kuten keväällä.

– Yrittäjyys näyttäisi elpyvän koronashokista. Ja hyvä niin, sillä uutta yrittäjyyttä tarvitaan nyt todella paljon. Toivoa on, mutta myös epävarmuutta siitä, mihin suuntaan loppuvuosi kääntyy, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Katso liitteenä olevasta taulukosta (pdf), paljonko yrityksiä perustettiin oman alueesi Uusyrityskeskuksen avulla tammi-syyskuun välisenä aikana.

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
Susanna Kallama, toimitusjohtaja
puh. 040 587 2445
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi

Suomen 30 Uusyrityskeskusta tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on yli 1500 yrityselämän asiantuntijaa.
Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001:2015 -laatusertifikaatti. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia Uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten
Uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. www.uusyrityskeskus.fi

Lisää uutisia

Helsinki kannustaa nuoria yrittäjyyteen

Helsingin kaupunki oli tänäkin kesänä mukana vauhdittamassa nuorten yrittäjyyttä tukemalla Talous ja nuoret TATin sekä pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen (Pks4H) kesäyrittäjyysohjelmia. Ohjelmiin osallistui Helsingissä yhteensä 45 yrittäjyydestä kiinnostunutta...

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Interests

Thank you!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiinnostuksen kohteet

Kiitos tilauksesta!

Three people with laptops in their arms, sitting on the stairs.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!