Yritysasiakkaiden tunnistautuminen Helsingin sähköiseen asiointiin muuttuu

kesä 11, 2020

Helsingin kaupunki ottaa 11. kesäkuuta 2020 käyttöön sähköisissä asiointipalveluissa yritysasiakkaiden suomi.fi-valtuutuksen. Muutos koskee kaikkea asiointia asiointi.hel.fi-sivustolla, jossa suomi.fi-valtuutuspalvelu korvaa asteittain aiemman Katso-tunnistuksen.

Katso-tunnistus on toistaiseksi käytössä suomi.fi-palvelun rinnalla, mutta sen käyttö lopetetaan kokonaan tämän vuoden aikana. Suomi.fi-valtuutuspalvelun avulla yritys voi Helsingin sähköisessä asiointipalvelussa valtuuttaa myös työntekijöitään asioimaan yrityksen puolesta.

Helsingin kaupungin sähköisessä asioinnissa on noin 60 erilaista palvelua kaupungin eri toimialoilta. Suurin osa palveluista on sosiaali- ja terveystoimialalta, mutta sähköisen asioinnin alla on myös muun muassa vuokra-asuntoja, pysäköintiä, päiväkoteja ja erilaisia kaupungin avustuksia koskevia palveluja. Helsingin kaupungin sähköiseen asiointiin on rekisteröitynyt yli 4000 yritysasiakasta ja melkein puoli miljoonaa henkilöasiakasta.

Yritykset voivat valtuuttaa sähköisen asioinnin asiointia usealle henkilölle

Suomi.fi-valtuutuspalvelun myötä sähköisissä palveluissa voidaan asioida myös toisen henkilön tai yrityksen puolesta. Aluksi Helsingin kaupunki ottaa käyttöön suomi.fi-valtuutuksen vain yrityksen puolesta asiointiin.  Sähköinen valtakirja luodaan palvelussa ja valtuudet tallentuvat tietoturvalliseen kansalliseen valtuusrekisteriin. Suomi.fi-verkkopalvelua ja -valtuuksia ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.

Vahvan tunnistautumisen jälkeen henkilö voi nähdä, minkä organisaatioiden puolesta hänellä on oikeus asioida, mikäli hänelle on merkitty kaupparekisterissä, Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) tai yhdistysrekisterissä jokin edustamiseen oikeuttava rooli yritykseen tai yhteisöön. Jos yritykset haluavat antaa asiointivaltuudet eri palveluihin työntekijöilleen, yrityksen nimenkirjoitusoikeudellisen pitää itse antaa yksitellen valtuutettaville henkilöille valtuudet toimia yrityksen puolesta. Organisaation nimissä valtuuden voivat antaa yrityksen toimitusjohtaja, elinkeinoharjoittaja tai nimenkirjoitusoikeuden haltijat. Valtuudella annetaan halutuille henkilölle oikeudet asioida sähköisesti yrityksen puolesta.

Suomi.fi-palvelussa annetuille valtuuksille määritellään aina voimassaoloaika, joka on pisimmillään 25 vuotta. Aiemmin annetun valtuuden voi myös mitätöidä ennen voimassaoloajan päättymistä. Tulevaisuudessa sähköistä valtuuttamista voidaan hyödyntää yhä useammassa palvelussa sitä mukaa, kun Suomi.fi-valtuuksia otetaan laajemmin käyttöön. Niin sanottuja avoimia valtakirjoja Suomi.fi-palvelussa ei voi luoda

Näin luot sähköisen valtuuden Helsingin kaupungin asioinnissa Suomi.fi-verkkopalvelussa:

 1. Kirjaudu Suomi.fi-verkkopalveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla osoitteessa www.suomi.fi/
 2. Siirry kohtaan ”Valtuudet” ja valitse ylävalikosta ”Yrityksen puolesta asiointi”.
 3. Valitse ”Luo uusi” ja ”Anna valtuus”.
 4. Syötä sen henkilön etunimi, sukunimi ja henkilötunnus, jolle haluat myöntää valtuuden.
 5. Valitse valtuuden voimassaoloaika.
 6. Valitse valtuuden sisältö. Helsingin kaupungin sähköisessä asioinnissa ovat tällä hetkellä käytössä seuraavat valtuudet:
  • asumiseen kaavoitettujen tonttien hakeminen
  • avustushakemuksen tekeminen
  • johtoselvityspyynnön tekeminen
  • maa-aluevuokraus
  • meluilmoituksen tekeminen
  • pysäköintiluvan hakeminen
  • pysäköintivirhemaksuasioiden hoitaminen
  • tapahtumailmoituksen tekeminen
  • tilavarauksen tekeminen
  • ympäristöterveydenhuollon ilmoitukset.
 7. Vahvista valtuus

Apua ja lisätietoja:

Ohjevideoita Valtuudet-palvelun käyttöön: https://dreambroker.com/channel/rr4ychki/
Tarvitsetko apua Suomi.fi -valtuudet kanssa? Kansalaisneuvonta auttaa: www.kansalaisneuvonta.fi
Tarvitsetko apua Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin käytössä? Soita Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin tukeen. Puh. 09 310 88800.

Lisätietoja suomi.fi valtuuksista: Mikä on Suomi.fi-valtuudet?
Lisätietoja suomi.fi tunnistuksesta: Mikä on Suomi.fi-tunnistus?

Sähköinen asiointi: https://asiointi.hel.fi.

Lisää uutisia

Työpaikkailmoitus: Etsimme Senior Business Advisoreita

Meillä on rekry käynnissä ! Etsimme rautaisia liiketoiminnan kehittämisen ammattilaisia palvelemaan uuden NewCo Acceleratorin asiakkaita. Senior Business Advisorien tehtäviin kuuluvat mm. startupien neuvonta ja valmennus, yhteistyö kotimaisten ja kansainvälisten...

Dealroom kokoaa yhteen pääkaupunkiseudun startupit ja sijoittajat

Helsingin kaupunki on liittynyt kansainväliseen startup-ekosysteemipalveluun. Dealroom-palvelun tavoitteena on tuoda uudella tavalla yhteen muun muassa pääkaupunkiseudun startupit, sijoittajat, hautomot ja kiihdyttämöt, korkeakoulut ja yliopistot sekä...

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin niin yrittäjyydestä, Helsingin startup-kentän viimeisimmät kuulumiset kuin erilaisista tapahtumista ja koulutuksista, joiden avulla yrityksesi menestyy.

Kiitos tilauksesta!

Subscribe to the newsletter

Our newsletters will provide you with comprehensive information on entrepreneurship, the latest updates from the startup scene in Helsinki and different events and training opportunities that will help your business thrive.

Thank you!

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeissämme tarjoamme sinulle kattavan paketin Helsingin startup-kentän viimeisimmistä kuulumisista sekä erilaisista tapahtumista ja koulutuksista.

Kiitos tilauksesta!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Våra nyhetsbrev kommer att ge dig omfattande information om entreprenörskap, de senaste uppdateringarna från startscenen i Helsingfors och olika evenemang och utbildningsmöjligheter som hjälper ditt företag att frodas.

Tack så mycket!